I dalje TUŽNA MORAVA

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.06.2018 - 11:50

U sklopu opsežnih priprema za veliko sređivanje Južne Morave, Odred izviđača „Zavičaj 1093“ Vranje izvršio je kopneni obilazak gornjeg toka Južne Morave od Ćukovca do Vranjske Banje.

Južna Morava, zarasla i okovana smećem FOTO: J. Kocevski Južna Morava, zarasla i okovana smećem FOTO: J. Kocevski
Kako navodi starešina Odreda Jovan Kocevki, skrining je pokazao neverovatne podatke.
 
- Kopneni pristup reci je moguć u jedva 20 odsto njenog toka, od toga nekih 13 odsto sa leve obale i jedva sedam odsto sa desne obale.
 
Registrovana je neverovatno velika zatravljenost terena, ogromna količina šipražja i velike količine nagomilanog komunalnog otpada koje sprečavaju normalan pristup reci – navodi Kocevski.
 
Prema njegovim rečima, obala Južne Morave je nestabilna usled stalno izloženosti eroziji.
 
- Najveći problem za sam postupak čišćenja svakako će biti spušteni tok Morave koja se u nekim delovima uvukla u svoje korito i preko 10 metara.
 
Obala je konstantno izložena eroziji i krajnje nestabilna, na šta itekako treba obratiti pažnju ukoliko veći broj ljudi pristupi čišćenju - upozorava Kocevski.
 
On dodaje i da je reci nemoguće prići ni sa jedne obale u toku dužine od jednog kilometra.
 
Detaljni skrining Južne Morave izvršila je pretprošle godine tokom raftinga ekipa sastavljena od izviđača i entuzijasta.
 
Ovaj tim je čamcima plovio tokom Južne Morave u dužini od 232 kilometra, kada je snimljena situacija i obeležene kritične tačke opasne po izlivanje reke.
 
Izveštaj je dostavljen Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije MUP-a, Ministarstvu poljoprivrede i „Srbija vodama“ na analizu i dalje postupanje.
 
Rezultat ovog poduhvata je Memorandum za zaštitu Južne Morave, potpisan u nekoliko lokalnih samouprava na jugu Srbije, koji bi trebalo da predstavlja prvi korak u naporima da se spreči ekološka katastrofa kojoj je izložena reka, a potom i čitav ovaj kraj.
 
     
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: