I HAN DA RADI: Čim Vučić nađe vremena

Lokalne vesti - Utorak 29.03.2016 - 13:00

Vranje - Premijer Aleksandar Vučić otvoriće u narednih nekoliko dana dve fabrike u Vladičinom Hanu, potvrdio je Branislav Tošić, predsednik ove opštine.

Montaža: Vučić opet u Hanu FOTO D. Ristić Montaža: Vučić opet u Hanu FOTO D. Ristić

Reč je o pokretanju proizvodnje autodelova  turske kompanije „Teklas automotiv“ u prvom slučaju, kao i „Smelt ing”- a iz Makedonije, u čijim pogonima će se praviti užad za dalekovode.

Tošić kaže da će jedna od fabrika „Teklas“ početi sa proizvodnjom autodelova za neki dan.

- Sve zavisi od obaveza koje Vučić ima. Čekamo samo odgovor kad je u mogućnosti da nas poseti i da pusti fabrike u rad.


Fabrika „Teklas“ je pripremljena i opremljena, tako da jedan pogon može da počne sa radom svakog trenutka - kaže Tošić.

U „Teklasu“ je završena i probna proizvodnja. Tačan broj radnika koji će u ovoj fabrici početi da radi, još uvek nije poznat.

Prema ranijim najavama, nakon angažovanja prvih 100 radnika na početku, kasnije će biti pozvano još 300, jer je tako predviđeno ugovorom kojim je Vlada Srbije investitorima iz Turske dala podsticajna sredstva za otvaranje ovih pogona.

Ukupne investicije koje se odnose na ovu fabriku su oko 11, 3 milona evra. Vlada se obavezala da turskoj kompaniji u vidu državne pomoći odobri blizu pet miliona evra, i to u naredne tri godine, dok preostalu sumu obezbeđuju investitori iz Turske.

Turci  su se obavezali da u periodu od tri godine od dana potpisivanja ugovora otvore najmanje 400 radnih mesta.

Ovaj ugovor je potpisan krajem septembra prošle godine. Pred kraj 2015. godine, predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić najavio je nakon upošljavanja prvih 400 radnika, angažovanje još dodatnih 400.

Raniji predsednik opštine Goran Mladenović (SNS) u više navrata je izjavljivao da Turci imaju nameru da u Hanu za tri godine angažuju sve skupa 1.200 radnika.

U „Smelt ing”- u, drugoj fabrici koju će premijer Vučić otvoriti u Hanu, prema najavama biće angažovano od 25 do 60 radnika.

Ovde je reč o privatizaciji, u okviru koje su Makedonci kupili nekadašnju fabriku FOM “Južna Morava”.

Otvaranje oba pogona najavljivano je za sredinu marta, ali zbog obaveza odlazećeg premijera Vučića, kako tvrde zvaničnici iz Hana, otvaranje, sva je prilika, pomera se za april.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: