I Vranjanke se okreću bodi fitnesu

Lokalne vesti - Petak 25.04.2014 - 10:30

Iako teretane u Vranju svakim danom beleže porast broja vežbača, ženska populacija još uvek zaobilazi mesta gde se diže gvožđe i gde se na znoj gleda blagonaklono.

Ilustracija Ilustracija

Česta zabluda kod žena da je teretana mesto za muškarce, a aerobik za „nežniji“ pol dolazi prvenstveno iz neznanja i straha od istaknutih, prenaglašenih mišića.

Možda se razlog tome krije u činjenici da se o teretani uvek govori kao o mestu za sticanje mišića, a mnogi gube iz vide da je ishrana ono što oblikuje telo, a trening samo put kojim se do lepo oblikovanog tela stiže.

Svaki od vidova rekreacije ima svoje sledbenike, a vežbanje sa opterećenjem je itekako korisno i preporučljivo, savetuju stručnjaci iz oblasti zdravlja.

Proteklih godina uzlet vežbanja žena po teretanama iliti kardio – fitnesa donele su modne i pop ikone.

Oponašajući svoje idole, javne ličnosti u Srbiji, otpočele su sa praćenjem ovog trenda koji je onda došao i do „običnog“ naroda.

Današnja tehnika nudi pregršt trikova kojima žene u par brzih koraka svoje telo dovode u zavidnu formu.

Ohrabreni mogućnošću dostizanja lepog i oblikovanog tela na ovakav načina, retke su one koje o svom telu razmišljaju pre sezone kratkih odevnih predmeta i kupaćih kostima.

Ipak, poput kakvog mističnog mesta, one koje probaju trening u teretani, ritam svog života usklađuju sa ovim vidom rekreacije.

Jelena Đorđević, učenica srednje škole, aktivno posećuje teretanu dve i po godine.

Ona je fitnesom krenula da se bavi kako bi iskorigovala svoju telesnu težinu, ali čim je uvidela napredak vrlo brzo je zavolela treninge sa opterećenjem.

- Pored toga sto se osećam zdravijom,veće promene sam primetila u vidu povećanja samopouzdanja , odgovornosti i discipline.

Ovaj sport vam pokazuje da su vaše mogućnosti neograničene, ali da sve zavisi od truda koji ulažete u njih – rekla je Đorđević.

Ona dodaje da je teško uskladiti život tinejdžera i vođenje nekog zdravog načina života, oslobođenog noćnog provoda i alkohola.

Vrlo često ne uspeva da postigne sve što naumi zbog obaveza u školi, pritiska društva i manjka motivacije ali se dobrom organizacijom uspešno bori protiv ograničenja.

- Moje društvo odobrava moje odlaske u teretanu, sa tim što često ne mogu da shvate čemu tolika odricanja, napor i trud.

Mislim da je problem kod većine ljudi, to što ne žele i nemaju potrebu za tim da makar pokušaju da postignu svoj maksimum, već se zadovoljavaju prosekom – kaže ova maturantkinja i ističe da više negativnih komentara dobija od strane muškaraca, što se poklapa sa ubeđenjem da teretana od žena pravi mišićne monstrume.

Sunčica Savić, odskorašnja majka,  trening u teretani otpočela je pre dve godine na zahtev svog muža.

Nakon zavidnih rezultata u pogledu oblikovanja tela, kaže da ne pomišlja da prestane sa treninzima i povratku na stari način života.

- Počela sam da se ozbiljno bavim bodi fitnesom, čak nameravam da se sledeće godine pojavim na državno prvenstvo.

Pazim na ishranu i ne prestajem sa treninzima. Naravno da ima odricanja ali ako postavite sebi cilj i dovoljno želite da isti ostvarite, ništa vam neće biti problem da stignete do njega.

Iako sam se porodila pre samo šest  meseci vežbanjem i korigovanjem ishrane izgledam čak i bolje nego pre porođaja – rekla je Savić i napominje da uvek može da odvoji sat vremena za trening pored činjenice što je majka jedne bebe.

Ona kaže da je zabrinjavajuće to što veliki broj devojaka misli da će vežbanjem u teretani napraviti nezgrapne mišiće kao muškarci što je nerealno zbog drugačijeg hormonskog odnosa.

I pored uveravanja da nije tako, pokazujući lični primer, deo njih i dalje živi u toj zabludi, ili samo traže opravdanje za svoj manjak volje da mukom dođu do željenih rezultata i tela sa naslovnica magazina.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: