Ima li partijskog zapošljavanja u školama?

Lokalne vesti - Petak 12.10.2012 - 09:12

Iako direktori vranjskih škola tvrde da je partijsko zapošljavanje u obrazovanju najmanje moguće, prosvetari tvrde da svaka vlast u školama zapošljava svoje kadrove.

Jedna od vranjskih škola Jedna od vranjskih škola
Zdravko Veličković, predsednik aktiva direktora vranjskih osnovnih škola kaže da upošljavanje novih ljudi diktira broj odeljenja i broj časova, a ne stranačka pripadnost. 
 
- Nije to javno preduzeće, a stranke koje su u vlasti dobrim delom i nemaju potrebne kadrove za obrazovanje. Pošteđeni smo tog stranačkog pritiska, mada urgencije uvek ima – kaže on.  
 
Prema njegovim rečima, u prosveti je nemoguće dovesti profesora ukoliko za njim ne postoji potreba.
 
- Sa biroa rada angažovali smo profesorku književnosti u O.Š. „Branko Radičević“. Iz iskustva tvrdim da političke stranke mogu praviti problem direktorima ukoliko im oni to dozvole  – kaže Veličković. 
 
Jedan od vranjski profesora, Slobodan Stamenković, kaže da je prethodni direktor kadar DS-a zaposlio u školi u kojoj on radi  sedam nastavnika i svi su bili članovi ove stranke. 
 
- Dolaskom novog direktora nije bilo novih zapošljavanja niti otpuštanja po partijskoj liniji. To međutim nije slučaj i u drugim školama, nakon formiranja nove vladajuće koalicije  – kaže Stamenković. 
 
Jedan od primera partijskog zapošljavanja dogodio se nedavno kada je, kako kaže, njegova kolegenica umesto punog fonda časova dobila svega dvadeset odsto, zbog upošljavanja matematičara iz redova  SPS-a. 
 
- Ona je trebalo da pređe iz seoske u gradsku školu, ali je direktiva stigla iz samog vrha lokalne vlasti, pa je veći deo časova u gradskoj školi  dobio socijalista – kaže na kraju Stamenković.  

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: