Inspekcija u ŠKOLAMA: Kontrola po NOVOM ZAKONU

Lokalne vesti - Sreda 11.10.2017 - 10:55

Inspekcijske službe grada Vranja uskoro kreću u obiman nadzor svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada koji će obuhvatiti proveru poštovanja odredaba novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Inspekcija će do kraja godine obići sve škole FOTO: D. Ristić/OK Radio Inspekcija će do kraja godine obići sve škole FOTO: D. Ristić/OK Radio

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja, između ostalog, uređuje finansiranje i nadzor nad radom ustanova obrazovanja i vaspitanja, kao i radne odnose zaposlenih u ustanovi.

Takođe, predviđena je i odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije.

Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika.
 
Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Inspektori će krenuti u redovan inspekcijski nadzor, ali po odredbama novog zakona koji obuhvata sve ove novine, kaže za OK Radio načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Vranju Boban Antanasijević.

- Predviđene su i kaznene mere za nepoštovanje odredbi novog zakona, pa će se tako, novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kazniti roditelj ili drugi zakonski zastupnik deteta, koje je učinio prekršaj zabrane nasilja i zlostavljanja.

Takođe će se sankcionisati roditelji ili zaposleni koji ne dostave tačne podatke za vođenje isprava i to su samo neke od sankcija koje su predviđene novim zakonom.

Ustanovljeno je da su do sada slučajno ili, češće namerno, dostavljani pogrešni podaci o đacima, kako bi se manipulisalo sa upisom u škole i to će se izbeći novim zakonom
– navodi Antanasijević.

Prema nalogu ministarstva, kontrola mora da se završi do kraja godine, pa će službenici gradskog Odeljenja za inspekcijske poslove krenuti u akciju već krajem ovog meseca.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: