Istraživanje: Jug Srbije ne veruje vlastima

Lokalne vesti - Petak 13.12.2013 - 08:58

Vranje - Više od polovine građana u Pčinjskom okrugu smatra da je poljoprivreda osnov za ekonomski razvoj ovog kraja, i da je potrebno uložiti više novca iz budžeta za pomoć zemljoradnicima.

Jedna od anketa Jedna od anketa

Sve više je i građana koji šansu vide u razvoju turizma i lake industrije, kao i onih koji smatraju da opštine treba da pomažu razvoj malih i srednjih preduzeća, pokkazuje istraživanje CeSID-a, raađeno za Program evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Cilj istraživanja bio je da pokaže koliko su građani zadovoljni uslugama lokalnih samouprava i njihovom saradnjom sa javnošću u cilju rešavanja problema.

- Istraživanje je pokazalo da građani žele poboljšanje lokalne infrastrukture, kao što je izgradnja i popravka puteva, vodovoda i kanalizacije, ali i jači zdravstveni sistem i obrazovanje.

Zadovoljstvo je primetno u dostupnosti mesta za kupovinu i nabavku (53%), blizini menjačnice i banke (51%), solidarnosti i spremnosti drugih da pomognu (64%) i vlastitoj bezbednosti u mestu stanovanja (57%) - rekao je Marko Blagojević, izvršni direktor CeSIDa.

Građane na jugu Srbije, ipak, najviše pogađa nizak životni standard, jer 43 odsto njih tvrdi da sa porodicom živi teško podnošljivo ili nepodnošljivo, a 44 odsto ispitanika nema stalan posao, pokazuju rezultati istraživanja.

Ispitanici smatraju i da obaveštavanje u opštini nije dobro organizovano, te 48 odsto veruje da po nekoliko puta mora da pita za jednu informaciju, što utiče i na visoko uverenje da su opštinske procedure komplikovane.

Surdulica, Bosilegrad, Preševo, Bujanovac i Trgovište okarakterisani su kao lokalne samouprave sa najmanje komplikovanim procedurama.

Oko 70 odsto stanovnika ovih opština veruje da postoje i ljubazni i neljubazni službenici, te se na grube postupke zaposlenih u lokalnim samoupravama žalilo čak 75 odsto ispitanih.

- Istraživanje je pokazalo i da građani smatraju da nisu dovoljno informisani o radu opštinske uprave, a nezadovoljstvo je najizraženije u Preševu (62%) i Trgovištu (51%), dok Vranjanci (44%) ocenjuju da su informisani taman koliko im je potrebno.

Opštine Bosilegrad, Preševo, Trgovište, Bujanovac i Surdulica nastoje da izađu u susret potrebama i željama svojih građana, ali čak 44 odsto ispitanika smatra da lokalne vlasti treba da brinu više o njihovim potrebama, što se najviše odnosi na Vranje i Vladičin Han, gde je rukovodstvo dobilo i nisku prosečnu ocenu rada - objasnio je Blagojević.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 8.378 punoletnih građana, a obuhvatilo je sa juga Srbije Vranje, Surdulicu, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han, i Trgovište.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: