Istraživanje o stanju manjina

Lokalne vesti - Petak 18.05.2012 - 11:51

U okviru projekta “Prava manjina - obaveza većine”, u Domu Vojske NVO “Generator” i novine „Vranjskih“ objavili su rezultate svog istraživanja o položaju marginalizovanih grupa.

Sa skupa Sa skupa

Projekat je realizovan u Vranju, Bujanovcu i Preševu, a rezultati pokazuju da položaj pripadnika šest manjina na jugu Srbije karakteriše siromaštvo, nezaposlenost i diskriminacija, a najdiskriminisaniji među njima  je LGBT populacija.

Projekat “Prava manjina – obaveza većine” realizuje se od februara, kao partnerski projekat “Generatora” i novina ”Vranjskih”, a podržan je od strane Ambasade Kraljevine Norveške.

Prema rečima novinara “Vranskih” cilj projekta je povećanje tolerancije prema različitim manjinskim grupama, uz osnaživanje mladih i njihovo aktivno delovanje u lokalnoj zajednici.

Zoran Radulović, glavni urednik ovog nedeljnika, ukazao je da je višegodišnje iskustvo pokazalo da  dobar deo romske dece ne može da završi redovne škole, i da je funkcionalno nepismeno oko 30 odsto Roma.

Kada su u pitanju lica sa invaliditetom na lokalu najčešće su diskriminisana po pitanju zapošljavanja, ali  od svih manjinskih grupa najdiskriminisanija je LGBT populacija.

Nikola Lazić, urednik “Vranjskih”, ukazao je na probleme Albanaca, koji su prema rezultatima istraživanja nedovoljno zastupljeni u državnim organima, ali i institucijama i javnim preduzećima.

Lazić ukazuje na to da je kada su žene u pitanju i dalje prisutna rodna diskriminacija zbog patrijalhalnih vrednosti, koji se neguju u ovim krajevima.

- Najveći problem izbeglica kao marginalizovanih grupa jeste siromaštvo, nezaposlenost, ali i loši uslovi stanovanja - kaže lazić.

Istraživanje ja samo početna faza projekta koji će biti nastavljen radionicama u čijem će radu učestvovati manjinske grupe, poručili su učesnici projekta “Prava manjina – obaveza većine”.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: