Izvedena vežba PLATINASTI VUK na poligonu Borovac (FOTO, VIDEO)

U fokusu - Ponedeljak 17.06.2019 - 14:03

Bujanovac / Vranje - U organizaciji Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije, na poligonu Borovac kod Bujanovca realizovana je šesta po redu vežba “Platinasti vuk”, na kojoj je prisustvovalo oko 500 pripadnika iz 10 zemalja.

Detalj sa poligona u Borovcu. Foto: S.Tasić/OK Radio Detalj sa poligona u Borovcu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Na vežbi „Platinasti vuk 19“ učestvovali su pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije.

Prikazana je vrhunska obučenost pripadnika oružanih snaga 10 nacija, koji su od 3. do 17. juna na bazi “Jug” izveli jednu od najsloženijih vežbi, koja je imala za cilj zajedničko uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama.

Obuka je izvedena po temi “Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama” i kroz realizaciju taktičke vežbe po temi “Operacija očuvanja mira”.

Cilj vežbe je u potpunosti ostvaren, jedinice koje su učestvovale na vežbi  su obučene i uvežbane da zajednički uspešno izvršavaju zadatke  u operacijama podrške miru I multinacionalnom okruženju.

Pukovnik Slađan Stamenković, rukovodilac vežbe, kaže da su pripadnici oružanih snaga iz 10 zemalja, u poslednjih 15 dana obučavane od strane iskusnih instruktora, kako bi se što bolje pripremili za učešće u multinacionalnim operacijama.

- Od oko 500 učesnika na vežbi, 257 je iz stranih zemalja. Po prvi put je učestvovala i jedna jedinica iz Italije.

Svi su pokazali veliki profesionalizam, a iskustva i znanja koja su stekli su ogromni, a pripadnici Vojske Srbije su pokazali da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja,
ravnopravno da učestvuju u ovakvim multinacionalnim operacijama, time dajući doprinos miru u svetu.

Svi ciljevi su na samoj vežbi u potpunosti realizovani
-  kaže Stamenković.

 

Ambasador Skat je rekao da je ovo četvrta godina kako prisustvuje vežbi "Platinasti vuk", i ocenio je da je svaka sledeća bolja od prethodne.

 

- Ove vežbe su bazirane na realnim događajima sa kojima se vojnici sreću u mirovnim operacijama i u Africi i u Aziji.

 

 Oni moraju da znaju kako je raditi sa pripadnicima drugih oružanih znaga, da znaju jezik, taktiku i tehniku.

 

U kratkom roku smo videli scenario, koji može da se dešava u takvim misijama - ukazao je Skat.
 

Vežbi su prisustvovali general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, brigadni general Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade brigade, kao i Kajl Skat,  ambasador SAD u Srbiji.

Iako je Ministarstvo odbrane najavilo prisustvo ministra Aleksandra Vulina, on ipak nije došao na ovaj događaj.

 

Foto Galerija

Platinasti vuk 2019

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

17.06.2019. , 17:42
Tužna li si Srbijo.Organizujemo vežbe sa iskrenim i pravim prijateljima.....