Izveštaj ZZJZ: ZAGAĐEN VAZDUH i u Vranju

Lokalne vesti - Subota 25.01.2020 - 11:47

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje objavio je izveštaj o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji grada koji pokazuje da je tokom januara pojačano zagađenje vazduha.

Sagorevanje najveći izvor zagađenja FOTO: D. Ristić/OK Radio Sagorevanje najveći izvor zagađenja FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema podacima ZZJZ Vranje, u preiodu od 1. do 16. januara, na oba merna mesta u gradu, koncentracije čađi i sumpor-dioksida su više dana prelazile maksimalno dozvoljene vrednosti.
 
U ovom periodu, na mernom mestu ZZJZ Vranje, koncentracije čađi su bile sedam dana preko maksimalno dozvoljnih vrednosti, dok su koncentracije sumpor-dioksida dva dana preko tolerantne vrednosti.
 
Posebno kritičan period je bio od 6. do 9. januara, kada je zagađenje bilo najveće.
 
U prethodnom periodu, pre Nove godine, prema merenjima ZZJZ, nisu zabeležena značajnija prekoračenja dozvoljenih vrednosti štetnih materija u vazduhu.
 
Izvori zagađenja vazduha su procesi sagorevanja fosilnih goriva u individualnim kućnim ložištima, kotlarnicama, procesi u industrijskim postrojenjima, izduvni gasovi saobraćajnih vozila i drugo. 
 
U zimskim mesecima zagađenju doprinose i meteorološki uslovi: niska temperatura, povećana vlažnost i povećani atmosferski pritisak.
 
Pojačano zagađenje vazduha je očekivano, s obzirom na činjenicu da se kod nas u najvećoj meri za zagrevanje koriste fosilna goriva i ovakva situacija se ponavlja iz godine u godinu.
 
Iako još uvek ne idemo u korak sa razvijenim svetom koji ovakva goriva sve više zamenjuje alternativnim izvorima energije koji ne zagađuju okolinu, stručnjaci navode da ipak možemo nešto da učinimo i sami.
 
Kako zagađenju vazduha doprinose i vozila sa svojim izduvnim gasovima, potrebno je češće proveravati tehničku ispravnost vozila.
 
U stambenim objektima bi trebalo da se povede računa o boljoj termoizolaciji, jer će se tako smanjiti potrošnja energenata za zagrevanje, pa samim tim i zagađenje vazduha.
 
Sve dok traje ovakva situacija, lekari preporučuju oprez, naročito osetljivijim kategorijama stanovništva kao što su deca, trudnice i hronični bolesnici.
 
Posebno bi trebalo da budu oprezni pacijenti sa respiratornim problemima i kardiovaskularnim bolestima, kojima se preporučuje da bez preke potrebe ne borave duže na otvorenom prostoru i da izbegavaju teže fizičke aktivnosti.
 
Rukovodstvo grada Vranja je pre nekoliko dana održalo sastanak na kome je izvršena analiza stanja kvaliteta vazduha i na kojem su preložene mere koje bi dovele do smanjenja zagađenja vazduha.
 
Izveštaj ZZJZ Vranje o kvalitetu vazduha možete pogledati ovde:
 
  • Izveštaj ZZJZ Vranje o kvalitetu vazduha za januar 2020. godine.pdf
  • OK Radio

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: