JOVČIĆ: I curenje informacija je vid korupcije

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.12.2016 - 23:50

Leposava Jovčić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Vranju, naglašava da ova institucija ima odličnu saradnju sa novinarima i medijima koji se nalaze na teritoriji koju pokriva.

Leposava Jovčić FOTO S. Tasić/OK Radio Leposava Jovčić FOTO S. Tasić/OK Radio

Takođe, Jovčićeva naglašava da iz VJTnije bilo odliva informacija pre vremena, bilo ka kriminogenim grupama, medijima ili nekoj trećoj zainteresovanoj strani, koje bi ugrozilo proces istrage.

Odavanje informacija predstavlja jedan vid korupcije, podseća Jovčićeva.

OK Radio: Da li je bio odliva informacija iz VJT koje bi ugrozile proces istrage, bilo da je reč ka kriminogenim strukturama, medijima ili nekom trećem?

-  Iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju nije se desilo curenje informacija, bilo ka medijima ili nekoj drugoj zainteresovanoj strani, koje bi ugrozile sam proces istrage.

Takođe, nije bilo ni curenja informacija  iz Osnovnog Javnog tužilaštva u Vranju, kao ni iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu.

VJT je prošle godine donelo strategiju o komunikaciji sa medijima, kao i program njenog sprovođenja.

Po toj strategiji, ovlašćene osobe za pružanje informacija su viši javni tužilac Danijela Trajković i Leposava Jovčić, kao portparol.

Da li se u potpunosti može sprečiti curenje informacija, i je li odavanje informacija neka vrsta korupcije?

- Apsolutno sprečavanje curenja informacija ne može da se sprovede nikakvim aktima, niti protokolima, jer će toga, po mom mišljenju, uvek biti.

Potrebno je da to svedemo na najmanju moguću meru i da imamo međusobnu saradnju sa novinarima i drugim institucijama.
Što se tiče VJT u Vranju imamo izuzetno korektnu saradnju sa PU Vranje, sa kojom izdajemo zajednička saopštenja. Takođe bih napomenula da imamo izuzetnu saradnju i sa novinarima.

Zbog čega je značajno da se spreči curenje informacija dok je postupak u toku?

- Što se tiče curenja informacija, moram da kažem da se to mora sprečiti, iz jednog jedinog razloga, a to je samo iz razloga što iznošenje u javnost informacija pre vremena, može da ugrozi sam krivični postupak.

Od aktivnosti samog tužioca ili sudije, i pritiska koji će oni osećati  kada određene netačne informacije odu u javnost, može se stvoriti atmofera da da je žrtva krivac, da je oštećeni krivac, može tako biti predstavljen u javnosti.

Sve su to stvari koje mogu da štete samom postupku, a posebno da utiču na svedoke.

Kako onda zadovoljiti potrebu javnosti da zna određene činjenice i nekom događaju?

- Da do toga ne bi došlo, a da se ipak zadovolji potreba i pravo javnosti da sazna nešto o određenom događaju, ali i da novinari nesmetano i pravovremeno obavljaju svoj posao, može se jedino postići koordinisanim radom policije, tužilaštava i zdravstvenih ustanova.

To u praksi znači da se svaka institucija u određenom trenutku, može oglasiti sa određenim informacijama.
Ta iskrivljena slika u javnosti se može sprečiti našim koordinisanim radom, tj. zajedničkim radom policije i zdravstvenih ustanova.

Da li je bilo informacija koje su na neki način otišle u javnost, a da su kasnije štetile postupku?

- Nije bilo odliva informacija, ali su novinari istraživali i došli do nekih saznanja i informacija, koje nisu štetile postupku.

Ali su generalno gledano na određen način štetili instituciji, zbog stvaranja loše slike o radu tužilaštva.
Kakva su vaša iskustva u dosadašnjoj saradnji sa novinarima?


- Želim da naglasim da se divimo toj novinarskoj ekskluzivnosti i znatiželji, i da kao lice sa strane, koje učestvuje u tome, želim da dam punu podršku novinarima.

Novinari iz Vranja me oduševljavaju time kao dolaze do informacija, saznanja, kako svuda uspevaju da stignu, kako su brzi što se tiče našeg kraja, koji pokriva teritoriju koja je nepristupačna, i da im treba da stignu do mesta događaja i da o tome izveste, da usnime sve.

Šta zamerate novinarima?

- Protiv sam iznošenja slika žrtava, mesta događaja, pre uviđaja ili kakvog događaja, jer to nije ni etički, a i uznemirava javnost.

Generalno, utvrdili smo da je tužilaštvo napredovalo mnogo što se tiče pružanaj informacija i da samo zajedničkim radom možemo postići još bolje rezultate.

Najbolju saradnju ostvarićemo tako što ćemo prvi izaći sa informacijom sa mesta događaja u saradnji sa policijom i drugim institucijama i pružiti novinarima sve što u tom trenutku možemo, jer novinari će u svakom slučaju doći do bilo koje informacija od bilo kog.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: