JS: BESPLATAN PREVOZ moguć i u Vranju

Lokalne vesti - Utorak 22.01.2019 - 12:21

Gradski odbor Jedinstvene Srbije (JS) u Vranju najavio je inicijativu za uvođenje besplatnog javnog prevoza i na teritoriji našeg grada.

Manić: Potrebna politička volja i nalaženje pravog modela FOTO: D. Ristić/OK Radio Manić: Potrebna politička volja i nalaženje pravog modela FOTO: D. Ristić/OK Radio
Po ugledu na Jagodinu, gde je odnedavno, na inicijativu gradonačelnika i predsednika Jedinstvene Srbije (JS) Dragana Markovića Palme, uveden besplatan javni prevoz za sve građane, u Gradskom odboru ove stranke tvrde da je tako nešto moguće i u Vranju.
 
Predsednik odbora Dejan Manić kaže da bi, uz pomoć političke volje i pronalaženja pravog modela, i Vranjanci mogli da se voze besplatno, što bi bio veliki dobitak za građane.
 
U Vranju se trenutno primenjuje obračun cene karata u javnom prevozu putem jedinstvenog tarifnog sistema po broju kilometara, uz određene povlastice za izdavanje mesečnih karata.
 
Po važećem obračunu, na teritoriji Grada je oko 18.000 korisnika javnog prevoza, što pomnoženo sa trenutnom cenom mesečne karte od 1.760 dinara, na godišnjem nivou daje iznos od oko 383 miliona dinara
 
- Ukoliko bi se primenio drugačiji model, po „gaženom“, odnosnom pređenom kilometru, to bi Grad Vranje koštalo oko 98 miliona dinara na godišnjem nivou, što je ogromna razlika.
 
Godišnje se iz gradskog budžeta izdvaja oko 40 miliona dinara za ove svrhe, tako da nam ostaje razlika od oko 58 miliona koja bi trebalo da se nadoknadi kako bi se realizovao besplatan javni prevoz za građane.
 
Mi ćemo, kroz razgovore sa koalicionom partnerima, inicirati formiranje radne grupe koja će preispitati sve mogućnosti i doći do prave cifre koja bi trebalo da se izdvoji kako bi građani imali besplatan prevoz – kaže Manić.
 
On navodi da se nada da će njihovi partneri u gradskoj vlasti imati razumevanja za ovo pitanje, što bi dovelo i do zvanične inicijative u Skupštini Grada.
 
Manić dodaje i da će se zalagati da se, u slučaju uvođenja besplatnog prevoza, apelovati na privredne subjekte da ne ukidaju naknade zaposlenima za prevoz, što bi primetno olakšalo ekonomsku situaciju građana.
 
Čak i da se ne uvede potpuno besplatan prevoz, u slučaju prelaska na obračun cene javnog prevoza po „gaženiom“ kilometru, što je i preporuka Saobraćajnog fakulteta, cena mesečne karte bi mogla da „padne“ čak i do 500 dinara, ukazuje Manić.
 
On navodi da je JS poznata po svom socijalnom programu koji se u gradovima i opštinama u Srbiji sprovodi shodno političkoj moći lokalnih odbora stranke.
 
JS je u Vranju još 2012. godine, sa tadašnjim koalicionim partnerima, uvela jednokratnu pomoć za đake prvake, besplatan prevoz za penzionere i porodilje i trudnice, kao i jednokratnu pomoć za novorođenčad, a te pogodnosti i danas važe, zahvaljujući saradnji sa sadašnjim koalicionim partnerima, podseća Dejan Manić.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Vukasin
22.01.2019. , 17:05
Trebalo bi uvesti besplatan prevoz za ucenike srednjih i osnovnih skola. To bi poboljsalo stanje mnogih porodica a najvise onih koje su udaljenije od grada i kojima je cena mesecne karte cak i preko 5000 dinara, a neko ima po 2-3 deteta koja idu u skolu. Trebalo bo prvenstveno o tome da razmisle pa onda da uvedu besplatan prevoz za sve.
Цаке
22.01.2019. , 18:28
Манда ће га пронађе прави модел, браво Врањанци, још малка само.