Jugu Đorđeviću specijalna nagrada na JOAKIMU

Lokalne vesti - Četvrtak 23.05.2019 - 10:31

Mladi reditelj iz Vranja Jug Đorđević, dobitnik je specijalne nagrade za režiju na upravo završenom Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joaim Vujić“.

Jug Đorđević FOTO: Facebook Jug Đorđević FOTO: Facebook
Iako vranjsko pozorište ove godine nije bilo u selekciji, mladi Vranjanac Jug Đorđević je na festivalu imao dve režije za koje je dobio specijalnu nagradu.
 
To su predstave “Triptih o radnicima“ Gradskog pozorišta Čačak i „Sumnja“ Kraljevačkog pozorišta.
 
“Triptih o radnicima“ po tekstu koji potpisuju Tijana Grumić, Strahinja Madžarević i Sara Radojković, prva je predstava u produkciji novoosnovanog Gradskog pozorišta Čačak.
 
Tumač jedne od glavnih uloga u komadu Aleksandar Đinđić je na „Joakimu“ dobio nagradu za glumačko ostvarenje.
 
Za komad „Sumnja“ američki pisac Džon Patrik Šenli dobio je Pulicerovu nagradu, a film snimljen po ovom komadu bio je nominovan za Oskara u više kategorija.
 
Kraljevačko pozorište dobilo je ekskluzivno pravo na srpsku praizvedbu ove predstave čija je režija poverena Đorđeviću.
 
Mladi reditelj je na festivalu „Joakim Vujić“ debitovao 2018. godine sa predstavom “Kepler 452-B" po tekstu Tijane Grumić u produkciji Pozorišta „Bora Stanković“, a koja je izvedena i na Sterijinom pozorju.
 
Zanimljivo je i da su Grumićeva i Jug Đorđević kolege sa klase na FDU, a saradnja sa Pozorištem „Bora Stanković“ je dogovorena upravo na festivalu „Joakim Vukić” 2017. godine.
 
Jug Đorđević je rođen 1993. godine u Vranju gde je načinio prve pozorišne korake.
 
Njegova majka, Radmila Đorđević, stalni je član ansambla Pozorišta "Bora Stanković"
 
Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio režija, u klasi prof. Nikole Jevtića i Dušana Petrovića. 
 
Radio je i kao asistent u Pozorištu na Terazijama na mjuziklima “Mamma Mia” i “Fantom iz opere” u režiji Juga Radivojevića, kao i u produkcijama Narodnog pozorišta u Beogradu: Šilerove “Marije Stjuart” u režij Miloša Lolića, Rostanovog “Sirana” u režiji Ivana Vukovića. 
 
Radio je kao asistent Jerneju Lorenciju na autorskom projektu “Carstvo nebesko” u koprodukciji BITEF-a i Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Do sada je preveo četiri drame sa Engleskog jezika.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: