Južnjaci prave svoju Guču!

Lokalne vesti - Četvrtak 16.08.2012 - 09:45

Kapelnici 14 najjačih orkestara iz Surdulice, Vladičinog Hana i Grdelice, odlučili su na sastanku u Surdulici da raskinu sve odnose sa Saborom trubača u Guči i da, od sledećeg leta, osnuju novi - balkanski festival trubačkih orkestara.

Sa lica mesta Sa lica mesta
Oni su ovakvu odluku doneli posle dvočasovne rasprave u kojoj su ocenili da ne mogu više da tolerišu krajnje neodgovoran i neprofesionalan rad organizatora Dragačevskog sabora trubača, a posebno ne Adama Tadića, direktora Centra za kulturu opštine Lučane.
 
Siniša Stanković iz sela Zagužanje kod Surdulice, bio je besan kao ris. 
 
On ne želi više da vidi ni Guču, ni Adama ni Sabor, jer smatra da se organizatori prema orkestrima koji Guči donose i slavu i novac, odnose kao prema predmetima.
 
- Pitam ja vas da li je normalno da pioniri i omladinci, kako u pojedinačnoj, tako i grupnoj konkurenciji, od organizatora ne dobiju ni jedan sladoled. 
 
Organizatori toj deci nisu obezbedili ni da jedu, ni da piju, niti da spavaju, pa su se klinci snalazila po dragačevskim šupama i nastrešicama - ljutito priča Stanković, čiji je desetogodišnji sin Darko osvojio prvu trubu u pionirskoj konkurenciji.
 
Bojan Krstić iz Vladičinog Hana, je na ovom sastanku izvadio svoj mobilni telefon i prisutnima pročitao SMS poruku koja mu je stigla završne večeri Sabora, u subotu, 11. avgusta u 18,26 minuta.
 
- Evo dragi prijatelji, ja sam sat i pre početka programa, na kome se odlučivalo o najboljim na Saboru, dobio poruku da će prva nagradu pripasti orkestru iz Knjaževca. Ako ovo nije dokaz trgovine i kriminala, šta je onda dokaz - pitao se Krstić.
 
Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, zatečen gomilom podataka o lošoj organizaciji, tretmanu romskih trubača, a posebno o trgovini nagradam, predložio je da se se pronadje „razumno i rešenje“.
 
- Predlažem da sa ovoga skupa organizatorima uputimo pismo sa našim vidjenjem situacije i predlogom mera za prevazilaženje postojećeg stanja. Dakle, da organizatorima predložimo standarde za učešće, visine nagrade, promotivne nastupe i sve drugo što će buduće važiti za sve učesnike - rekao je Tončev.
 
On je predložio da opština Surdulica, u kojoj je registrovano 25 trubačkih orkestara, pokrene inicijativu o novom modelu afirmacije ovog muzičkog izraza.
 
- Ovo je dobra prilika da na greškama drugih napravimo sopstveni festival trube. Hajdemo da u Surdulici već sledećeg leta napravimo balkanski Truba fest. Takvu medjunarodnu manifestaciju podržaće nekoliko država, na desetine opština i brojni sponzori - rekao je Tončev.
 

Ovom dogovoru i inicijative u Surdulici su prisustvovali kapelnici: Elvis Ajdinović, Siniša Stanković, Bojan Krstić, Nebojsa Ivanović,  Božidar Nikolić, Bojan Ristić, Stojan Krstić, Vladimir Ivanović, Darko Stanković, Saša Krstić, Stefan Ristić, Kristijan Trajković i Marjan Krstić. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: