Kako su prošli Vranjanci pomažući u Kraljevu

Lokalne vesti - Četvrtak 22.05.2014 - 15:46

Dobrovoljaci iz Vranja koji su bili u Kraljevu da pomognu tamošnjem stanovništvu prilikom poplava doneli su kući različite priče.

Vranjanci pri odlasku u Kraljevo sa gradonačelnikom Antićem Vranjanci pri odlasku u Kraljevo sa gradonačelnikom Antićem

Dok jedni o svom putu u Kraljevo pričaju kao o herojskoj epopeji, drugi tvrde da nije sve tamo bilo baš tako idealno.

Pa šta su to Vranjanci zatekli u kraljevačkom naselju Grdica?

Radoš Stanojković, jedan od mladića koji nije želeo da bespomoćno posmatra slike katastrofe koje su zadesile Srbiju, kaže da je konkretan zadatak Vranjanaca  bio sanacija naselja Adrani i Grdica od poplavnog talasa Zapadne Morave.

- Mi nismo pravili bedeme i punili džakove peskom jer je to područje poplavljeno već  pet dana. Naše zaduženje je bilo prokopavanje kanala kojim bi se otpuštala voda iz poplavljenog naselja i pomoć meštanima pri čišćenju poplavljenih kuća.

Uslovi za rad su bili jako teški. U nekim domaćinstvima je prosto bilo nemoguće raditi jer su i dalje bila pod vodom.

Nekim mestima nije bilo prilaza ni do dvorišta. Čak je bilo i abnormalno mnogo komaraca u tom mestu koji nam nisu dali mira sve vreme ali ko je na to obraćao pažnju.

Ostavili smo jak utisak na meštane koji su nam se konstantno zahvaljivali. Pojedini su nas čak i ispratili do autobusa i mahali kad smo odlazili - ispričao je Stanojković za OK radio.

Ipak, i da u najpotrebnijim momentima umemo da se ponašamo pomalo čudno otkriva priča drugog sagovornika OK Radija.

Lepe reči humanosti i solidarnosti nisu izostale ni kod Petra Petrovića ( pravo ime poznato redakciji). No, njegova priča ima više elemenata ljudskosti nego herojstva.

- Grdica je gusto naseljena, i zato je izlivanjem Morave tamo naneto i najviše štete. Stanovnici u sumornoj tišini izbacuju sada već neupotrebljive stvari iz kuća, tek ponegde vidiš nekog preživelog kera.

Stoke i kokošaka nigde. U većini dvorišta voda koja se još nije povukla a na zidovima kuća linija koja opominje do kog nivoa je Grdica bila potopljena.

Meštani nas sa oduševljenjem dočekuju, nude posluženjem. Primećuje im se nagla promena na licima čim vide da neko ipak misli na njih, da se je neko eto setio da i oni postoje – priča Petrović.

Ali Petrović je skrenuo pažnju i na nemile događaje koji su se odvijali na putu do Kraljeva i nazad. Kako je rekao omanja grupa već se napila u autobusu i sa istom praksom nastavila ispred prodavnice, a dezorganizacija je bila očigledna.

- Samo su nas pustili da se raštrkamo sami, tako da su uglavnom ljudi besciljno tumarali po selu, a sendviče spremljene za sve pojeli su samo neki od nas.

Vodu smo morali da tražimo od meštana iako znamo da ni oni nemaju, jer su neki bili i ne tako parlamentarni.

Moja grupica je prvi put jela tek pre nego da pođemo – ogorčen je Petrović.

Milan Zdravković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: