Kinezi potpisali: Radi se studija za BRZU I BRŽU PRUGU ka jugu

Lokalne vesti - Sreda 08.01.2020 - 11:27

Vranje - U toku je izrada studija za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, kao i za deonicu od Niša do Preševa za brzine od 120 do 160 km na sat, kažu iz Infrastrukture železnice Srbije.

Studija treba da pruži najbolja rešenja FOTO: D. Ristić/OK Radio Studija treba da pruži najbolja rešenja FOTO: D. Ristić/OK Radio
Povodom najave da će se graditi i brza pruga od Beograda do Niša i Preševa, generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić izjavio je za Tanjug da je sa kineskom kompanijom CRBC već potpisan memorandum i da je u toku izrada potrebnih studija.
 
- Studija će dati najbolja rešenja, a kako sada stoje stvari očekujemo gradnju brze pruge od Beograda do Niša za brzinu od 200 km na sat, kao i pruge od Niša do Preševa za brzine od 120 do 160 km na sat - naveo je on.
 
Prema njegovim rečima, izrada studija je pri kraju i ti projekti će biti gotovi možda već tokom 2020. godine.
 
Međutim, ne navodi se koliko će ti projekti da koštaju i kako će biti finansirani.
 
Jevtić je rekao i da bi gradnja levog koloseka brze pruge Beograd centar - Stara Pazova od 34,5 kilometara, na železničkom pravcu ka Budimpešti, trebalo bi da bude završena i taj pravac otvoren za saobraćaj 19. marta.
 
Drugi kolosek, odnosno cela brza pruga Beograd Centar - Stara Pazova, biće gotova polovinom naredne godine.
 
Jevtić je rekao Tanjugu da su u toku radovi na modernizaciji i rekonstrukciji ukupno 377 kilometara pruga u Srbiji, od kojih 134 kilometara magistralnih i 243 km regionalnih pruga.
 
Na deonici Beograd - Stara Pazova radove izvode kineske firme China Railway international i China Communitacions Construction Company, a na deonici Stara Pazova - Novi Sad, koja je zajedno sa tunelom i vijaduktom Čortanovci duga 40,4 kilometara, firma ruskih železnica RŽD International.
 
Ta deonica brze pruge bi trebalo da bude završena do kraja 2021.
 
Trenutno su u toku radovi na regionalnim prugama: Niš - Zaječar (108 km), Markovac - Resavica (53 km), Subotica - Senta (38,5km), Kumane - Banatsko Miloševo (28,5km), Kikinda - MSK Kikinda (6 km) i stanični koloseci na pruzi Novi Sad - Bogojevo (9,5 km) i to u stanicama: Futog, Karavukovo, Odžaci i Gajdobra.
 
Na tim deonicama u 2019. godini je završena rekonstrukcija skoro 100 km pruga.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: