Kirbi: Srbija je tolerantna zemlja

Lokalne vesti - Sreda 07.05.2014 - 17:04

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi u toku svoje posete krajnjem jugu Srbije boravio je i u Vranju.

Ambasador Kirbi Ambasador Kirbi

Ambasador je nakon otvaranja radova na izgradnji Sigurne kuće u Vranjskoj Banji posetio i Američki kutak u Vranju, gde je ekskluzivno za OK Radio govorio o značaju vladavine prava za razvoj i modernizaciju Srbije.

Amasador Kirbi je, osvetljavajući pitanje vladavine prava, napomenuo da je ona važna ne samo zbog otvaranja poglavlja 23 u pregovorima sa EU, već da ima veliki značaj i u svakodnevnom životu.

On je dodao da pre otvaranja poglavlja Srbija mora da ima strategiju i plan kako bi uopšte započela razgovore sa EU.

- Da, važno je uvesti vladavinu prava zbog poglavlja 23, ali ja naglašavam da je to bitno za ljude koji žive u Srbiji, za njihov svakodnevni život, to je od ključne važnosti - rekao je Kirbi.

Ambasador Kirbi je izjavio da je Srbija zemlja u kojoj živi preko trideset manjina, i da se može reći da je Srbija tolerantna zemlja, ali da se to ne odražava najbolje u praksi.

- Gospodin Vučić u svom ekspozeu govorio je o mnogim stvarima, govorio je o Srbiji kao zemlji u kojoj žive manjine i da one trebaju da budu uključene u društvo, govorio je o toleranciji što se odnosi na LGBT populaciju.

Govorio je o Romima i kako ih uključiti ako nemaju lične isprave i obećao da će iste i dobiti do kraja ove godine kako bi i zvanično postali članovi ovog društva.

Pod manjinama se podrazumevaju i Albanci koji smatraju da je njihova budućnost u Srbiji, isto misle i Srbi koji smatraju da je njihova budućnost sa Albancima.

Srbija poštuje njihova prava kao građana Srbije, a ne kao stranaca. Srbija je tolerantnije društvo nego li što to smatraju ljudi, prihvata drugačiju kulturu i različita mišljenja, ali se to ne vidi najbolje u praksi - kaže ambasador Kirbi.

Na samom kraju razgovora za OK Radio američki ambasador Kirbi ukazao je da su sve dosadašnje Vlade bile samo dobri govornici, jer u svi puno pričali, a malo radili.

- Mislim da su oformili Vladu koja je poprilično široka, sastavljena od dve najveće političke partije, sa dobrim odabirom ljudi i sada je samo pitanje implementacije.

Vidite, jedna stvar je usvajati zakone a sasvim druga sprovoditi ih u delo.

Jedna stvar je kreirati strategiju za poglavlje 23, potpuno druga stvar je njeno sprovođenje.

Srbija je dosada bila mnogo bolja u kreiranju strategije nego li u njihovoj implementaciji - ocenio je Kirbi.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: