Kisić: Vranje kao ZNAK UPOZORENJA

Lokalne vesti - Četvrtak 21.05.2020 - 09:38

Zamenica direktora Instituta Batut, dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se sada traga za asimptomatskim bolesnicima, kako bi bili otkriveni rezervoari korona virusa.

U čitavoj zemlji imamo mirnu epodemiološku situaciju FOTO: Screenshot U čitavoj zemlji imamo mirnu epodemiološku situaciju FOTO: Screenshot
Ona je rekla da se od današnjih 100 novih slučajeva korona virusa najveći deo odnosi na Vranje u jednoj radnoj organizaciji.
 
- Njih 39 koji su direktni, porodični kontakti sa osobama koje su se inficirale u kolektivu - rekla je ona za TV B92.
 
Kisić Tepavčević je istakla da je slučaj Vranja pokazao kako se korona virus brzo širi ako se ne koristi zaštitna oprema i ne poštuju pravila.
 
Ona je ukazala da smo poslednjih dana imali otkrivena dva žarišta i da bi, da se to nije desilo, epidemiološka situacija bila potpuno mirna.
 
- U čitavoj zemlji imamo mirnu epodemiološku situaciju sa tendencijom pada, sve više ljudi bez simptoma i sada se traga za njima - rekla je Kisić Tepavćević.
 
Kada je reč o zaštitnim maskama za lice, ona je naglasila da bi trebalo da ih nose oni koji su u zatvorenom prostoru i medicinsko osoblje.
 
Ona je dodala da je dva metra razdaljine dovoljna za prevenciju.
 
- Nismo pričali o kaznenoj politici, ona nije generalno popularna niti ima dugoročnijih efekata. Ali polazimo od činjenice da nam je najvažnije naše zdravlje - zaključila je Kisić Tepavčević.
 
Govoreći o kolektivnom imunitetu, ona je ukazala da je veliki pomak to što on nije nula odsto, ali da smo daleko od stepena kolektivnog imuniteta koji će nas štititi od širenja bolesti.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: