Ko nas to špijunira po Vranju?

Lokalne vesti - Sreda 11.09.2013 - 11:18

U Vranju se prisluškuje, legalno ili ilegalno, preko 1.500 ljudi, tvrde poznavaoci situacije.

Ilustracija Ilustracija

Legalno prisluškkivane mora da odobri sud, a nelegalno, kako prenosi prestonički mediji, ima mogućnosti da radi firma “Tri” d.o.o, koja je registrovana u Surdulici.

Prema obaveštajnim podacima, ova firma poseduje moderan i skup sistem za prisluškivanje, jedan od 25 koliko ih na svetu uopšte postoji, i jedini  koji nije u posedu ili pod kontrlom države.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev ne zna o kakvoj firmi je reč i, kako kaže, zbunjen je otkrivanjem ovog sistema u njegovoj opštini.

- Što se prisluškivanja tiče to naravno rade nadležne službe, kao i u svakoj državi sveta. Ako sam im interesantan, neka me prisluškuju koliko hoće i kada god hoće - kaže Tončev.

Pa, koje su to „javne ličnosti“ u Vranju i Pčinjskom okrugu čiji je rad praćen, čiji su telefonski razgovori „presretani“ i čemu su služile te informacije?

- Obavešten sam iz nekih izvora da su građani na jugu Srbije prisluškivani. Mislim da nije u redu ako i ja nisam na tom spisku.

Inače, onaj ko mene prisluškuje, može prvo sebe da edukuje ili da izda sabrana dela jer ima dosta toga pametnog da čuje.

Nije međutim dobro ako se ti podaci koriste u nedozvoljene svrhe - kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Zamenik predsednika Skupštine Vranja Siniša Mitić kaže da bi se uvredio ako njegovog imena ne bi bilo na spisku prisluškkivanih.

- Opet, ako se zadire u ljudsku privatnost, to je pitanje koje traži široko razmatranje. Do toga, jednostavno, ne bi smelo da dolazi - smatra Mitić.

Za sada nije poznato čija je firma „Tri“ d.o.o. iz Surdulice, čime se ona bavi, ko je njen osnivač i ko stoji iza nje.

Neka istraživanja po bazi podataka Agencije za privredne registre pokazala su da postoji samo jedna firma pod imenom "Tri” d.o.o. Dakle, ima je u registru, ali je nema na adresi koja je navedena.

Traganje po drugoj bazi podataka pokazalo je da se na "Tri” d.o.o. vodi na više IP adresa koje su prodate raznim korisnicima. Daljim traganjem došlo se i do osnivača firme "National Electric Power Company" iz Surdulice.

Njen vlasnik je švajcarska kompanija F.V.S.P.E. AG. Firma i ljudi oko nje dovode se u vezu sa danas atraktivnim poslom izgradnje mini hidroelektrana.

Afera prisluškivanja krenula je kada je Vikiliks objavio 249 tajnih dokumenata sa imenima 99 firmi koje se bave prodajom softvera pomoću kojih se prisluškuju građani.

U listu 25 zemalja sveta koje koriste ovaj softver za nedozvoljen način špijuniranja svojih građana, upisala se i Srbija, koja je tako postala predmet interesovanja grupe „Sitizen lab“ sa univerziteta u Torontu koja se bavi istraživanjem digitalne špijunaže širom sveta.

Kanađani su došli do podataka srpske firme „Tri“ d.o.o. iz Surdulice i otkrili njenu IP adresu, što je zbunilo ovdašnju javnost.

Vikiliks je naveo da su u Srbiju, od 3. aprila. do 22. avgusta ove godine, 38 puta boravili predstavnici firmi „Gama“, „Haking tim“ i „Trovikor“ koje posluju nemačko-italijanskim kapitalom.

 Najčešći gost Srbije, prema tvrdnji Vikiliksa, bio je izvesni Tomas Miskovski iz firme „Trovikor“.

Ostalo je nepoznato da li su ovi strani agenti zaista prodali fantomskoj firmi iz Surdulice softver za prisluškivanje.

 Takođe, nije otkriveno da li firma „Tri“ d.o.o. špijunira građane privatno ili pak to radi za neku od domaćih službi.

Izvesno je da se građani prisluškuju spornim softverom tako što se u telefon ili računar ubacije vurus “finfišer” ili “finspaj”.

On se instalira na razne načine, od običnog otvaranja mejla do skidanja dokumenata sa interneta.


Aleksandar Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: