Konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija

Lokalne vesti - Subota 19.09.2020 - 11:39

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu na koji mogu konkurisati učenici mašinske, elektrotehničke i poljoprivredne srednje škole.

Foto MOD Foto MOD

Konkurs je raspisan za učenike četvrte, treće ili druge godine srednjih škola, a predviđeno je sa kojih obrazovnih profila učenici mogu da konkurišu.

Iz mašinske škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila aviotehničar za vazduhoplov i motor.
 

Iz elektrotehničke škole mogu da konkurišu učenici sledećih obrazovnih profila – avio tehničar za elektronsku opremu ili elektrotehničar elektronike, avio tehničar za elektro opremu ili elektrotehničar elektronike, mehatroničar za raketne sisteme ili tehničar mehatronike, mehatroničar za radarske sisteme ili tehničar mehatronike i elektrotehničar telekomunikacija ili tehničar PTT saobraćaja.
 
Iz poljoprivredne škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila prehrambeni tehničar.

 
Visina učeničke stipendije u školskoj 2020/2021. godini je za učenike četvrtog razreda srednje škole 25.000 dinara mesečno, za učenike trećeg razreda 20.000 dinara, a za učenike drugog razreda 15.000 dinara mesečno.
 
Po završetku školovanja, a potom i odgovarajuće vojne obuke sa oružjem, učenici će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira u mesta službovanja - Beograd, Lađevci, Niš, Batajnica, Zuce, Pančevo, Novi Sad, Jakovo, Stari Banovci, Kačarevo, Užice i Sombor.
 

Rad u svojstvu podoficira u RViPVO omogućava rad na sredstvima tehnike koja su među najsavremenijim u svetu. Ta privilegija je dostupna samo licima koja se nalaze u profesionalnoj vojnoj službi.

Status podoficira u RViPVO omogućava zaposlenje na neodređeni period, mogućnost stalnog usavršavanja i napredovanja u karijeri, beneficirani radni staž, sigurnu zdravstvenu zaštitu i stalnu zaradu.


U cilju jačanja podoficirskog kadra u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO, tokom 2019. godine primljena je prva generacija podoficira koji su završili Srednju vojnu školu, a redovno se realizuje obuka profesionalnih vojnika u Centru za obuku i usavršavanje podoficira, čime se takođe vrši popuna kadra. Deo kadra popunjava se iz civilnih struktura, pa su učeničke stipendije jedan od načina za tu vrstu popune.
 
Stalna mogućnost za napredovanjem i usavršavanjem, rad na najsavremenijim sredstvima i sistemima koji su dostupni samo licima u Vojsci Srbije, ali i dobar materijalni status koji se iz godine u godinu poboljšava samo su neki od razloga da mladi ljudi izaberu vojni poziv kao životno opredeljenje za sigurnu budućnost.
 
Stipendija se dodeljuje učeniku pod uslovom da prihvati da stupi u službu u Vojsku Srbije i ostane u službi najmanje dvostruko vreme trajanja stipendiranja.
 
Konkurs je otvoren do 30. septembra 2020. godine.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: