Kosovski mediji: Moguća i razmena JUGA SRBIJE za SEVER KOSOVA

Lokalne vesti - Četvrtak 26.07.2018 - 11:24

Vranje – Kosovski mediji aktuelizovali su ideju razmena teritorija između samoproglašene „Republike Kosovo“ i Srbije u okviru potencijalnog scenarija podele Kosova.

"Zvečan, Zubin Potok i Leposavić za Preševo, Bujanovac i Medveđu"
Ova ideja izneta je u tekstu prištinskog lista "Gazeta ekspres", u kojem je objavljeno da je moguće da su se o podeli Kosova dogovorili američki predsednik Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin.
 
List se poziva na neimenovane diplomatske izvore i navodi da postoji mogućnost da je dogovor dva lidera postignut na nedavnom samitu u Helsinkiju
 
Prema tim saznanjima, službenici Trampove administracije koji se bave spoljnom politikom, složili su se da Kosovo ustupi deo teritorije Srbiji u zamenu za priznavanje.
 
"Gazeta ekspres" podseća da je međunarodna zajednica neprestano odbijala ideju o podeli teritorija, izvan granica koje su bile u okviru Jugoslavije i konstatuje da se ne zna šta će se desiti ako se bude diralo u "granice" Kosova
 
- Ono šta se zna jeste to da administracija Donalda Trampa isto razmišlja kao i Rusija kada je reč o podeli Kosova – stoji u tekstu prištinskog lista.
 
Analiticar i publicista Ernst Ljuma za „Gazetu expres“ navodi da je akademik Redžep Ćosja svojevremeno, kao prvi Albanac, izneo ideju o razmeni teritorija izmedu Kosova i Srbije. 
 
- Ćosja je rekao da je najbolje rešenje da se tri severne opštine (Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) daju Srbiji, a u zamenu da dobijemo ono što smo nekad imali, Preševo, Bujanovac i Medveđu - rekao je Ljuma. 
 
On je u emisiji „Debat Plus“ na RTV Dukađini kazao i da ova ideja tada uopšte nije dobro primljena i da je javno mnjenje ni danas ne prihvata. 
 
Prema njegovim rečima, 1954. godine izvršena je razmena zemlje kako bi bila postignuta etnicka ravnoteža i jačanje bratstva i jedinstva.
 
- Sever Kosova je više bila ničija zemlja nego srpska ili kosovska - rekao je on, a prenosi Tanjug.
 
Analitičar Dardan Isljami kaže da podela Kosova ne zadovoljava nijednu stranu, ali da je to srednja opcija koja nije toliko loša
 
Isljami je u emisiji „Debata Plus“ rekao i da opcija razmene teritorija nije najgora moguća opcija, pošto ima i gorih, medju tri-četiri potencijalna scenarija
 
On kaže da granice treba da se vrate onako kako su bile i da nema potrebe da Kosovo uzima, niti da daje teritoriju.
 
- Severne opštine, da budemo iskreni, nikada nisu bile naše. Tamo nemamo kuće, ni grobove nikada nismo imali - dodaje on, a prenosi Tanjug.
 
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: