Lekari MASOVNO BEŽE sa juga Srbije

U fokusu - Petak 10.02.2017 - 07:41

Vranje - Nakon što su, po odluci Ustavnog suda, plate zdravstvenim radnicima u Bujanovcu vraćene na republički prosek, jedan broj lekara i medicinskog osoblja najavilo je napuštanje ovdašnjeg Doma zdravlja.

Bolnica u Bujanovcu FOTO Zvanični sajt Bujanovca Bolnica u Bujanovcu FOTO Zvanični sajt Bujanovca

Plate zdravstvenim radnicima u Bujanovcu i Preševu su povećane za 50 odsto u odnosu na srpski prosek zaključkom Vlade Srbije iz 2001. godine, kada je došlo do rata na jugu Srbije.

Ovom odlukom Vlade, uvećana primanja je imalo nešto više od 450 zaposlenih u domovima zdravlja u ova dva grada.

Nakon 15 godina, Ustavni sud je krajem prošle godine poništio ovu odluku i naložio uprosečavanje zarada zaposlenih ovde sa nivoom u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Kako je veći broj lekara i medicinskog osoblja bujanovačkog Doma zdravlja iz drugih mesta, gotovo svi su najavili odlazak iz Bujanovca i zatražili premeštanje u ustanove u svojim mestima.

Ovu informaciju je OK Radiju potvrdila direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, dr Lela Jovanović.

- Imamo najave lekara koji žele da se vrate u zdravstvene ustanove u svojim mestima, u Surdulici, Nišu, Vranju i drugim.

Ljudi se informišu i pitaju za zamenu i traže konkurse.

Ali sve to zavisi od normativa i kadrovskog plana, da li će biti prostora za njihove zamene
– kaže direktorka.

Dr Jovanović potvrđuje da je isključivi razlog za to značajno smanjenje plata koje je usledilo nakon odluke Ustavnog suda.

Međutim, njihova zamena će teško ići, jer nema zainteresovanih lekara koji bi da rade u Bujanovcu za plate koje su izjednačene sa platama njihovih kolega u ostatku Srbije.

- Mi smo u kontaktu sa Koordinacionim telom, ja sam išla i u ministarstvo i sada čekamo odgovor – odgovara direktorka Doma zdravlja.

Mesečna plata lekara opšte prakse sada u celoj Srbiji iznosi oko 57.000 dinara, a lekara specijaliste od 60 do 70.000 dinara.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: