LEKARI u kampanji: Zloupotreba ili humanost?

Lokalne vesti - Utorak 21.03.2017 - 10:20

Direktor ZC u Vranju Dragan Veličković smatra da akcije zdravstvenih pregleda stanovništva u kojima učestvuju njegove kolege, a u organizaciji Gradskog odbora Srpske napredne stranke, nemaju političku pozadinu.

Humanost u slobodne vreme FOTO: Gradski odbor SNS Vranje Facebook Humanost u slobodne vreme FOTO: Gradski odbor SNS Vranje Facebook

Saveti za zdravstvo i socijalna pitanja Srpske napredne stranke imaju česte humanitarne aktivnosti, koje su obično još učestalije u vreme predizborne kampanje.

U tim akcijama se angažuju i lekari i medicinsko osoblje, koje, obično u seoskim sredinama, vrše lekarske preglede stanovništva.

Direktor ZC u Vranju Dragan Veličković ne vidi ništa sporno u ovakvim aktivnostima.

- Svako ima pravo da se politički angažuje po sopstvenoj volji i nahođenju i svako može da koristi slobodno vreme kako hoće.

Neko voli da peca, neko da čita, a neko voli da se i popodne bavi humanitarnim radom
– kaže Veličković.

On ne negira činjenicu da političke stranke nemaju pravo da se bave ovakvim aktivnostima, ali dodaje da pojedinci to pravo imaju, a naročito ako su zdravstveni radnici.

- Zadatak svakog zdravstvenog radnika je da ukazuje pomoć, i ako je ne ukaže, preventivno ili kurativno, snosi čak i krivičnu odgovornost – navodi Veličković.

Prema njegovim rečima, sanitetska oprema i materijal koji se koriste u ovakvim akcijama, nisu vlasništvo zdravstvenih ustanova.

- Sada svako kući ima slušalice i aparate za merenje pritiska i šećera.

Slušalice možete kupiti i za 150 dinara, a aparat za merenje šećera košta 2.500 dinara. To su sve kupili donatori
– tvrdi Veličković.

Inače, Zakon o političkim strankama jasno određuje da se stranke ne formiraju zbog humanitarnih aktivnosti, već zbog ostvarivanja političkih ciljeva.

Takođe, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti jasno propisuje da se sredstva političkih stranaka ne koriste za obavljanje humanitarnih aktivnosti.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da je očigledno da upozorenja koja je Agencija davala proteklih godina nisu bila dovoljna, i da se i dalje pred izbore praktikuje neka vrsta humanitarnih aktivnosti političkih stranaka.

- Zakon u ovom slučaju nije potpuno izričit i precizan.

Poseban je slučaj kada neki stručnjak pod okriljem stranke pruža besplatne usluge, npr. lekari ili drugi stručnjaci koji žele da tim volonterskim radom promovišu stranku, ili kada stranački aktivisti sami prikupe neka sredstva ili robu, pa to podele u svrhu promocije
- kaže Nenadić.

On dodaje da nisu obaveze stranaka u svakom od ovih slučajeva iste, i da to može da odredi krajnju odgovornost.

- Političke stranke su dužne da prijave izvor finansiranja i besplatnu uslugu koja im je učinjena i da stave do znanja da u svojim izveštajima šta su to tačno uradili.

Kasnije, na osnovu toga, i Agencija za borbu protiv korupcije i eventualno sudovi ili tužilaštvo mogu dati mišljenje o tome
- napominje Nenadić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: