Ludi Ljuba: Kroz smeh i tugu lomimo život i POBEĐUJEMO

Lokalne vesti - Sreda 30.09.2020 - 14:35

Ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ će u petak, 2. oktobra, izvesti svoju prvu premijeru u novoj sezoni, komad „Ludi Ljuba“ po tekstu Srboljuba Aritonovića.

Radi se o toploj ljudskoj priči o ljudima našeg grada FOTO: D. Ristić/OK Radio Radi se o toploj ljudskoj priči o ljudima našeg grada FOTO: D. Ristić/OK Radio
Predstava je planirana za proletos, ali su je okolnosti sa pandemijom virusa korona odložile za početak nove sezone.
 
Istovremeno, biće to svojevrsni omaž Srboljubu Aritonoviću, glumcu i piscu nekih od najpopularnijih komada vranjskog teatra, poput serijala „Seme“, "Vikaj turu", "Ja, Aleksa", "Maestro" i TV novele "Ludi i zbunjeni".
 
„Ludi Ljuba“ je njegov poslednji tekst nakon prerane smrti, pre tačno 10 godina i ovo je prilika da mu se posthumno odužimo, ukazuje reditelj komada, Dragan Živković Durge.
 
- Srba je, čini mi se, hteo da, kroz ovaj komad, prelomi život i sve situacije i probleme kroz koje prolaze njegovi junaci i da pokaže, kroz naš milje, kako da se najlakše preboli, a da ostanete zdravi.
 
To se postiže pričom, u porodici i sa prijateljima, kroz humor i kroz osnovnu nit koja povezuje sve likove, a to je ljubav – kazao je Živković i dodao da se radi o toploj ljudskoj priči o ljudima našeg grada.
 
Radnja je smeštena u pedesete i šezdesete godine 20. veka, vreme prijatnije i iskrenije nego danas, prvenstveno zbog toga što su ondašnji ljudi bili manje licemerni i zli, ističe reditelj.
 
- Oni nose breme svojih problema, ali ih rešavaju na drugačiji način, emocijom koja krasi ovaj komad.
 
I kada tugujemo i kada se smejemo, mi lomimo život i, rekao bih, pobeđujemo – navodi Živković.
 
Najmlađi glumac u podeli je osmogodišnji Bogdan Pešić koji igra Ljubu u detinjstvu, dok odraslog junaka tumači Dušan Tomić.
 
- Ljuba je devetnaestogodišnjak, ali je, zbog svoje traume, mentalno na nivou sedmogodišnjeg deteta.
 
Gledamo ga kako prolazi kroz tri faze u životu, od neiskvarenog deteta, preko buđenja njegovih emocija, do povratka u realnost, kada postaje svoj čovek – navodi Tomić.
 
Kristina Janjić prvi put igra ulogu u nekom od Aritonovićevih komada i ističe večitu aktuelnost teme koju predstava obrađuje.
 
- Mislim da će pažnju publike najviše privući to neko vreme koje nije bilo iskvareno i atmosfera starog Vranja. gde su stvari bile mnogo lepše i da će to osetiti kroz predstavu, uz pravi narodski humor – rekla je Janjićeva.
 
Srba Aritonović bi sigurno bio srećan da vidi da je u ansamblu predstave i njegova unuka, Anđela Aritonović, dodao je reditelj Živković.
 
- Dedu najbolje pamtim baš iz perioda kada je pisao ovaj komad, i činjenica da ta devojčica koja je tada bila pored njega, sada pokušava da oživi jednu od uloga, čini ovo iskustvo, malo je reći posebnim – rekla je Anđela Aritonović.

Foto Galerija

Ludi Ljuba predstava po tekstu Srboljuba Aritonovića

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: