Mala matura počinje 16. juna

Lokalne vesti - Utorak 27.05.2014 - 09:39

U Vranju će učenici osmog razreda završni ispit za upis u srednje škole polagati 16., 17. i 18. juna.

Čekajući rezultate: mala matura 2013. Čekajući rezultate: mala matura 2013.

Prema rečima nadležnih u vranjskom obrazovanju, avgustovski rok biće organizovan samo za one učenike koji su sprečeni da se pojave na ispitu u junu.

- Još uvek nemamo preciznih informacija iz Ministarstva prosvete o pripremama polaganja završnog ispita zbog situacije oko zbrinjavanja učenika iz poplavljenog područja u Srbiji, koji nisu mogli da pohađaju nastavu u svojim školama.

Dva učenika iz Obrenovca završni ispit polagaće u Surdulici, takva kretanja postoje uvek  i mi smo spremni da te promene prihvatimo i da za sve učenike obezbedimo uslove za polaganje završnog ispita – kaže Jovica Stevanović iz odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju .

Ove godine osim testa iz matematike i srpskog jezika, uvodi se i treći test. On obuhvata pitanja iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika bodovaće se sa po 16, a treći, kombinovani test sa osam bodova, napominju nadležni

- Biće to jedna kombinacija i ovoga puta neće biti izvlačenja ispitnih pitanja, a upakovani testovi biće dostavljeni školama – kaže Stevanović.

Prema njegovim rečima pripreme polaganja završnog ispita za osmake u Pčinjskom okrugu biće intenzivirane ove nedelje.

Nakon formiranja baze podataka učenika koji ove godine upisuju srednju školu uslediće organizacija komisije, dežurnih nastavnika i supervizora koji će biti uključeni u polaganje male mature na lokalu.

Statistika pokazuje da će na područuju Grada Vranja  u školskoj 2014. – 2015. godini biti oko 60 srednjoškolaca manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 958.

Tatjana Stamenković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: