Maloj Anastasiji odobreno lečenje u inostranstvu!

Lokalne vesti - Četvrtak 23.01.2014 - 16:40

Drugostepena komisija RFZO odobrila je zahtev za lečenje devetogodišnje Anastasije Trajković iz Vranja, obolele od hordoma, retkog tumora maksilarnog sinusa.

Trajković Trajković

Anastasiji će u Češkoj o trošku Fonda biti odrađeno protonsko zračenje koje će joj zaštititi oko, štitastu žlezdu, mozak i sve okolo jer se radi o ciljanoj radioterapiji protonima.

Komisija je odluku da lečenje Anastasije finansira RFZO u inostranstvu donela u četvrtak oko 15 časova, a prethodno je, kako saznajemo, od lekara koji je operisao Anastasiju Fond zatražio diskove sa snimanja glave magnetnom rezonancom.

Kako je objašnjeno, stručnjaci klinike u Češkoj traže da se uz dokumentaciju priloži i taj medicinski materijal.

 – Našim mukama nije kraj, ali smo najveći problem rešili i to zahvaljujući medijima i javnosti koja je izvšila veliki pritisak na državu.

Da toga nije bilo, ko zna da li bi naše dete otišlo na lečenje, što bi svakako dovelo u pitanje njen život. Veliko hvala svima koji su nam pomogli da istrajemo u ovoj besomučnoj borbi.

Presrećni smo sada svi u porodici, mada nas još jedan veliki period neizvesnosti očekuje – kaže Anastasijina majka Snežana.

Devojčica je nemarom pojedinih lekara, zbog pogrešnih dijagnoza, nepotrebnih hemioterapija, izdržala pet operacija za godinu dana.

Umesto da odmah ide u inostranstvo na lečenje, kako je u prikazu njenog stanja bolesti napisao tročlani konzilijum lekara sa Instituta za majku i dete u Beogradu, prvostepena komisija RFZO je zahtev roditelja odbila.

Tumor se veoma brzo širi, a protonsko zračenje na klinikama u inostranstvu uspešno je u 97 odsto slučajeva.

Inače, u redakciju OK Radija stigla su brojna pisma čitalaca, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Reč je uglavnom o ljudima koji žele da pomognu Anastasiji uplatama novčanih sredstava na račun porodice, a bilo je i mnogo poruka podrške Trajkovićima da u svojoj borbi za život ćerke istraju do kraja.

Mala Anastasija je najmlađa u porodici i živi sa mamom Snežanom, tatom Draganom, starijom sestrom Sarom (15) i bratom Lazarom (14). Učenica je trećeg razreda osnovne škole “Radoje Domanović” u Vranju.

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: