Maloletnički kriminal u usponu

Lokalne vesti - Subota 22.09.2012 - 10:53

Maloletnička delikvencija, ali i asocijalno ponašanje mladih u Vranju su u porastu.

Podaci centra za Socijalni rad pokazuju da su počinioci krivičnih dela sve mlađi, a da njihovo ponašanje sve više podseća na ponašanje odraslih u kriminalitetu. 
 
Ovaj zaključak pokrepljuje se činjenicom da je samo u 2011. godini registrovano 177 maloletnih prekršioca zakona.  
 
Zbog težih krivičnih dela jedno lice smešteno je u zatvor za maloletnike u Valjevu, a tri počinioca u vaspitno popravni dom u Kruševcu. 
 
Prema rečima nadležnih u pitanju su dela silovanje sa ubistvom i ubistvo u pokušaju.
 
Blagoja Petrović  iz Službe za zaštitu dece i mladih ove institucije kaže da je sve vezano za opštu ekonomsku situaciju u društvu u kome je  poremećen sistem vrednosti. 
 
Najčešća krivična dela u kojima su počinioci maloletna lica su krađe, a najteža  razbojništva pokušaji silovanja i izazivanje opšte opasnosti.
 
- Delinkventi u većini slučajeva dolaze iz porodica u kojima žive sa jednim roditeljem i često se poistovećuju sa pogrešno izabranim uzorima, a obično su to likovi iz filmova – kaže Petrović.
 
Asocijalno ponašanje karakteristično je za uzrast do 14 godina i najčešće se manifestuje bežanjem sa časova, agresivnim ponašanjem, a neretko i prosjačenjem. 
 

Praksa je pokazala da su retki slučajevi da se maloletni prestupnici  nakon izrečenih mera vraćaju  normalnom životu. Više je onih koji se vraćaju delinkventnom ponašanju.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: