Markovo kale i crkva na Vražjem kamenu na sajtu Srbija 3D

Lokalne vesti - Nedelja 17.01.2021 - 13:33

Tvrđava Markovo kale kod Vranja i crkva na Vražjem kamenu kod Trgovišta predstavljeni su u 3D prikazu na internet stranici Srbija 3D koja predstavlja teže pristupačna nepokretna kulturna dobra jugoistočne Srbije.

Markovo kale FOTO: OK Radio Markovo kale FOTO: OK Radio
Internet stranica Srbija 3D je rezultat projekta „Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije“ koji je realizovao Elektronski fakultet, Univerzitet u Nišu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Cilj projekta je da se arhitektonsko kulturno blago jugoistočne Srbije učini dostupnim što široj, kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti. 
 
To podrazumeva izrada foto-realističnih 3D modela objekata, veb stranica projekta i razvijanje veb aplikacija preko kojih će korisnici biti u mogućnosti da se „kreću“ kroz digitalizovane objekte i da ih gledaju pod različitim uglovima.
 
Posetioci tako mogu da pogledaju ostatke srednjovekovne tvrđave Markovo kale kod Vranja, čiji temelji datiraju iz 6.veka, iz vremena rimskog cara Justinijana.
 
U turskim zvaničnim popisima naziva se „Kale-i Ivraniya“ – tvrđava Vranje, a Osmanlije su je koristili neko vreme i tu su imali posadu od tridesetak ljudi.
 
Narodno predanje kaže da je Markovo kale grad Kraljevića Marka te otuda i ime, a njegov 3D prikaz možete pogledato OVDE
 
Na sajtu je predstavljena i crkva Svete Bogorodice kod sela Donja Trnica u blizini Trgovišta.
 
Crkva je sazidana na steni, na mestu gde je reka Pčinja prosekla korito u steni a erozijom je formirano desetak kamenih kula koje predstavljaju Vražji kamen
 
Stubovi su visoki 50-60 m a sam plato je na nadmorskoj visini oko 800m, što možete u 3D prikazu pogledati OVDE.
 
Oba objekta su na spisku Zaštićenih spomenika kulture od velikog značaja i nalaze se u Centralnom registru Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: