Masovno gašenje preduzeća

Lokalne vesti - Sreda 04.07.2012 - 09:27

U Pčinjskom okrugu u prošloj godini prestala su da rade 22 mala i srednja preduzeća, pokazuju podaci Regionalne Privredne komore Leskovac.

Privredna komora Leskovac Privredna komora Leskovac

U Vranju je u istom periodu broj privrednih subjekata smanjen za 18.

Ekonomista Dobrila Tašković iz ove privredne institucije objašnjava da je jedan broj preduzeća zatvoren zbog primene zakona o automatskom stečaju, ali i zbog otežanog poslovanja i prezaduženosti.

Prema njenim rečima ohrabruje činjenica da su u najnerazvijenijim opštinama na jugu Srbije nosioci razvoja upravo mala i srednja preduzeća.

- U pojedinim opštinama, kao što su Trgovište i Preševo, pogoni “Simpa” izgrađeni 80-ih jedini su privredni subjekti u kojima se obavlja proizvodnja – kaže Taškovićeva.

Statistike pokazuju da je trend zatvaranja malih i srednjih preduzeća prisutan u Pčinjskom okrugu, ali ne i u ostalom delu Srbije.

Taškovićeva međutim napominje da uslovi privređivanja privrednih subjekata nisu isti i da zavise od razvijenosti regije kojoj oni pripadaju.
 
- U mnogome se razlikuje status onih koja posluju u Beogradu i Vojvodini od statusa koji mala i srednja preduzeća imaju na ovom području, pre svega zbog skupih energenata i blizine velikih centara gde su i tržišta veća – kaže Taškovićeva.

Ona napominje da se preko 80 odsto malih i srednjih  preduzeća u Pčinjskom okrugu bavi trgovinom i uslužnim delatnostima.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: