Matić: Ono što se događa OK Radiju je NEDOPUSTIVO (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 15.06.2022 - 15:01

U Vranju je održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara, na kojem je pružena podrška OK Radiju i svim zaposlenima, i izvršena razmena iskustava novinara većeg broja ovdašnjh redakcija.

Članovi Stalne radne grupe u Vranju FOTO: G. Mitić/OK Radio Članovi Stalne radne grupe u Vranju FOTO: G. Mitić/OK Radio

Ono što se događa OK Radiju, ugrožavanje rada redakcije i ugostiteljskog objekta u istom prostoru, apsolutno je sramotno i nedopustivo i poseta Stalne radne grupe za bezbednost novinara je reakcija na to, ali i pokušaj prevencije da se ne dogodi nešto gore, rekao je Veran Matić, predsednik ovog tela.

 

Ovde je reč o terorisanju vlasnice i ugrožavanju rada redakcije OK Radija, razbijanju izloga i farbanju nameštaja, a na kraju, i zaziđivanju dela objekta, rekao je on i poručio da je cilj posete upozoravanje javnosti i nadležnih institucija da se mora reagovati izuzetno urgentno i efikasno, kako ne bi došlo do još gorih situacija.

 

Matić je rekao i da je razgovarao sa nadležnima u Vranju i da je prvi reagovao gradonačelnik Vranja koji je dao uveravanja da će se reagovati u zakonskom roku.

 

- Rušenje bespravnog objekta je osnovni korak koji mora da bude izveden i za nas je veoma važno da redakcija OK Radija, vlasnica i svi zaposleni budu zaštićeni nakon toga, jer se plašimo da posle rušenja ne usledi neka vrsta odmazde i o tome smo upoznali i policiju.

 

Obavili smo razgovor i u tužilaštvu i izašli sa sastanka uvereni da tužilaštvo dobro razume ovaj slučaj ugrožavanja rada jednog medija i novinara koji u njemu rade – istakao je on i dodao da tužilaštvo radi na nekoliko koloseka.

 

Jedan je nasilničkiakt prema imovini u kafeu, drugi je ugrožavanje bezbednosti, odnosno pretnji vlasnici OK Radija i, naravno, nezakonite izgradnje objekta kojim je zazidan deo prostora redakcije.

 

- Ja sam uveren da će po ovom ubrzanom postupku, kako se i inače radi u tužilštvu i da ćemo vrlo skoro biti obavešteni o donetim odlukama.

 

Ovo je jedan od radikalnijih slučajeva u našoj profesiji u poslednje vreme i izuzetno je važno da svi novinari u celoj zemlji budu upoznati sa mogućnostima koje smo uspeli da izgradimo u proteklih nekoliko godina, kako bi se efikasnije borili protiv ugrožavanja bezbednosti novinara i za efikasnije kažnjavanje, jer nekažnjivost ohrabruje nasilnike – poručio je Veran Matić.

 

Na sastanku je ocenjeno da se sistemska zaštita novinara mora da spusti na lokalni nivo, kao i da je ključna solidarnost profesije, jer slična situacija može da se desi apsolutno svakom medijskom radniku.

 

Predstavnici Stalne radne grupe su govorili i o inicijativi za izmenu krivičnog zakona, koji bi ozbiljnijeb i sveobuhvatnije tretirali pretnje upućene novinarima, kao i ideji da napad na novinare bude tretiran kao napad na službeno lice poput policajaca, sudija ili tužioce.

Takođe, istaknuto je da se mora raditi na ohrabrivanju medijskih radnika da svaki napad ili pretnju moraju da prijave, jer se samo tako situacija može popraviti na bolje.

 

Na sastanku su govorili i Marija Babić, predstavnica NUNS-a, Nataša Jovanović, predstavnica Asocijacije onlajn medija i Fondacije „Slavko Ćuruvija“, Dragana Bjelica, predstavnica UNS-a i Ljiljana Stojanović iz Lokal pressa. 

Foto Galerija

Radna grupa za bezbednost novinara

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: