Mature - Vozite oprezno!

Lokalne vesti - Petak 30.05.2014 - 10:57

U prva četiri meseca na teritoriji Vranja dogodilo se 75 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 22 imale za posledicu povređena lica, a dvoje je izgubilo život.

ilustracija ilustracija

Posmatrajući protekle dve godine u Vranju se beleži kontinuirani porast saobraćajnih nezgoda, a u odnosu na 2012. godinu broj povređenih lica povećao se za oko 40 posto.

Svaku četvrtu nezgodu u Vranju izazvala su lica pod dejstvom alkohola, a podaci pokazuju da je posmatrajući 2012. godinu u 2013. broj takvih nezgoda porastao za polovinu.

Uzrok teških saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama i dalje je u 80 posto slučajeva isključivo ljudski faktor  i one se najčešće dešavaju zbog nepoštovanja propisa, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i prebrze vožnje.

Najrizičniji meseci u godini, kada je reč o bezbednosti saobraćaja su jun, jul i avgust.  

Iz tog razloga, u ovom periodu najviše pažnje treba posvetiti bezbednosti u saobraćaju i uticati na vozače da budu oprezniji.

Sa nadolazećim proslavama maturskih večeri srednjoškolaca postoji povećan rizik narušavanja bezbednosti saobraćaja u gradu.

Kako to često biva i u ostalim gradovima, većina mladih iz želje da se dokaže pred vršnjacima i pratiljama dovozi se automobilima na proslavi mature.

Stvar je prestiža imati svoj auto, a deo maturanata poseduje probnu vozačku dozvolu za koju važe ograničenja upotrebe motornog vozila od 23 do 05 časova.

Osim toga, ovim vozačima zabranjena je vožnja bez nadzora lica koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina.

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vranja apelovao je na roditelje svršenih srednjoškolaca da ne podležu prohtevima dece i spreče upotrebu vozila prilikom dolaska i odlaska sa proslava maturskih večeri.

Na ovakvim proslavama  maturanti često konzumiraju alkoholna pića nakon čega dolazi do smanjenja normalnog rasuđivanja.

Sa manjkom vozačkog iskustva, maturanti su usled celovečernje proslave podložniji greškama u saobraćaju.

Milan Zdravković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: