Međunarodna konferencija u Belogorodu posvećena SPC

Lokalne vesti - Četvrtak 12.12.2019 - 12:21

U organizaciji Filijale Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski” u Belgorodu, Mitropolije belgorodske i starooskoljske, kao i Belgorodske pravoslavne duhovne seminarije, održana je Prva međunarodna konferencija posvećena 800 godina samostalnosti SPC pod nazivom „Srpska Crkva: od svetog Save do danas - Istorija i sadašnjost.“

Sa konferencije u Rusiji. Foto: Eparhija vranjska Sa konferencije u Rusiji. Foto: Eparhija vranjska

Moderator konferencije bio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit belgorodski i starooskoljski gospodin Jovan.

Počasni gosti konferencije bili su rektor Belgorodskog državnog univerziteta, doktor političkih nauka, profesor Poluhin Oleg Nikolajević i rektor državnog Tehnološkog univerziteta, doktor ekonomskih nauka, profesor Glagoljev Sergej Nikolajević.


Rektori su u svojim obraćanjima istakli važnost rusko - srpskih odnosa u oblasti nauke i kulture. Konferenicji je prisustvovao i Visokoprečasni protojerej Aleksej Kurenkov, rektor Belgorodske seminarije.

Visokopreosvećeni Jovan je u svom obraćanju istakao važnost
ovakvog sabranja posebno u naše vreme.

Takođe, mitropolit Jovan je pročitao i pozdravno pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i preneo pozdrave Episkopa moravičkog Antonija, starešine podvorja srpske crkve u Moskvi.

U daljem govoru, Vladika se zahvalio gostima i učesnicima konferencije na prisustvu, a posebnu zahvalnost je izrazio studentu seminarije, stipendisti Eparhije vranjske, čtecu Bojkov Nenadu, na inicijativi i organizaciji ovakvog događaja.

Prisutnima se obratio i rukovodilac Belgorodskog odeljenja Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin ćelijski i Vranjski“ i zahvalio se gostima i prisutnima i izrazio nadu da će ovakvi skupovi postati tradicionalni.

Svoj rad na temu „Uloga univerziteta Rusije i Srbije u procecu jačanja slovenskog jedinstava“ predstavio je Oleg Nikolajević.

Na konferenciji su nastupili i Direktor Instituta za srpski jezik i komunikaciju, doktor ekonomskih nauka i veliki prijatelj Eparhijevranjske i Srbije uopšte, Viktorija Nikolajevna Rjapuhina i Nemanja Vukčević koji je govorio na temu religioznosti meću srpskom omladinom.

O misionarskom radu, u periodu od 1. septembra do 31. oktobra, govorio je jerej Andrej Korovin, student Belgorodske seminarije.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: