MELJE 120 GODINA: Stara vodenica kao hraniteljka! (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 30.03.2016 - 14:03

Vranje - „Vladimirova vodenica“ stara više od 120 godina, u selu Džep, poslednjih pet godina postala je glavni izvor prihoda porodici Milovanović iz ovog mesta.

120 godina neprekidnog rada FOTO S. Tasić 120 godina neprekidnog rada FOTO S. Tasić

U ranija vremena nije bilo sela u ovom kraju koje nije imalo po nekoliko vodenica. Mleli su se pšenica, kukuruz, raž i ječam.

Mlinovi na električni pogon doveli su do gašenja vodenica potočara.  Ali, zahvaljujući tome što su hlebovi od integralnog brašna postali sve zastupljeniji na trpezama  mnogih domaćinstava, stare vodenice se renoviraju i aktiviraju.

Jedna od njih je i “Vladimirova vodenica” na Džepskoj reci u Grdeličkoj klisuri, koja izvire podno Čemernika.

Milivoje Milovanović (53), unuk Vladimira po kome vodenica nosi ime, priča da je njegov deda šezdesetih godina prošlog veka, od jedne popovske porodice kupio vodenicu i blizu nje staru kuću i okućnicu.

- Od kada je deda kupio vodenicu ona neprekidno melje. Deda je do 1991. godine radio, a ja sam preuzeo posao, i da tako kažem, nadležen sam za vodenicu poslednjih 25 godina.

Pre pet godina smo je renovirali  i ojačali da se ne bi srušila, i nastavili da meljemo brašno na isti način kao što su to radili pre 120 godina kada je vodenica i sagrađena.

Isti je vodenični kamen koji voda pokreće, a on melje žito
- priča Milovanović.

Proizvodnja integralnog brašna postala je porodični biznis Milovanovića. Milivoju pomažu supruga i sin. Brašno pakuju i prodaju u radnjama zdrave hrane i po porudžbini.

- Žito nabavljam iz okolnih sela. Naši ljudi sade beli i žuti kukuruz, seju pšenicu, ječam, raž i ovas. Jedino heljdu nabavljam sa Vlasine.
 
Mesečno sameljem i do sedam tona žitarica. Kilogram brašna prodajem od 60 do 100 dinara, u zavisnosti od vrste, a jedino je heljdino 200 dinara
- kaže Milovanović.

On dodaje da je ovo isplativ i lep posao. Želja mu je, da ukoliko bude imao veći promet brašna, uposli još ljudi. Priča kako prodaja zna da varira, ali da se ovaj posao ipak isplati.

- Savetujem svima koji imaju vodenice da ne dopuste da se sruše i da propadnu, već da ih nekako osposobe i da proizvode brašno.

Stručnjaci sve više preporučuju ishranu u kojoj su zastupljena brašna kakva ja proizvodim, tako da mislim da i drugi pored mene mogu da zarade nešto od vodenica
- smatra Milovanović.   

S.Tasić


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: