Migranti iz Vojvodine prebačeni u Preševo

Lokalne vesti - Sreda 04.12.2019 - 11:35

Vranje - Centar u Preševu prethodnih godinu dana prihvatao je samo urgentne slučajeve, a sada je tamo prebačen deo migranata sa severa zemlje.

U centrima za prihvat primenjuje se kućni red FOTO: OK Radio U centrima za prihvat primenjuje se kućni red FOTO: OK Radio
Naime, od početka novembra povećan je broj migranata u opštinama i gradovima u blizini srpsko-mađarske granice, javlja RTS
 
Samo prošlog meseca više od 2.000 migranata sprečeno je da ilegalno uđe u Mađarsku, što je i najviše zabeleženih pokušaja prelazaka u jednom mesecu.
 
Migrantima je Srbija usputna stanica pa ne žele zadržavanje i probleme s policijom. U centrima za prihvat primenjuje se kućni red
 
U Vranju je tako, u prethodne dve godine, prijavljen samo jedan incident s lokalnim stanovništvom.
 
- Kasnije se ispostavilo da nije ni bio incident, međutim, mi smo hitno reagovali u dogovoru s MUP-om, s lokalnom samoupravom i Komeserijat i svi ovde delimično smo pojačali kontrolu izlazaka migranata u grad i to je trajalao sve dok se situacija nije normalizovala - ukazuje Goran Ćirković iz Prihvatnog centra za tražioce azila u Vranju.
 
Prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije u Centrima za prihvat tražilaca azila širom Srbije smešteno je 4.300 migranata. Iako ima mesta za njih 6.000, nekoliko stotina ih je van centara.
 
- U centrima ima problema redovno, ali su problem oni koji ne žele prihvat u centrima. Žive u nekontrolisanim uslovima i stvaraju i nekad velike probleme s domicijalnim stanovništvom, dakle to je problem - navodi Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.
 
Kada je reč o migrantima koji nisu podneli zahtev za azil i koji nisu registrovani, tu nadležnost Komeserijata za izbeglice i migracije prestaje.
 
Za sprečavanje nelegalnih prelazaka granice, registrovanje stranaca odnosno migranata, ali i zaštitu građana i njihove imovine, nadležna je policija
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: