Ministarstvo aminovalo: Vranje sačuvalo SVE ŠKOLE

Lokalne vesti - Ponedeljak 17.02.2020 - 14:45

Ministarstvo obrazovanja odobrilo je odluku o mreži javnih osnovnih škola, kojom se utvrđuje broj i prostorni plan obrazovnih ustanova na teritoriji grada Vranja, potvrdila je gradska većnica Zorica Jović.

Jović: Ministarstvo pokazalo odgovornost i razumevanje FOTO: D. Ristić/OK Radio Jović: Ministarstvo pokazalo odgovornost i razumevanje FOTO: D. Ristić/OK Radio
Time je zadržano postojeće stanje i sačuvane sve osnovne škole na teritoriji grada, zajedno sa isturenim seoskim odeljenjima.
 
Naime, uredbom Vlade Srbije definisani su kriterijumi za utvrđivanje broja osnovnih škola na teritoriji lokalne samouprave, prema kojima javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja.
 
Držeći se doslovno ovih kriterijuma, Vranje bi ostalo bez nekoliko škola na svojoj teritoriji.
 
Gradska većnica za obrazovanje Zorica Jović ukazuje da je ministarstvo pokazalo odgovornost i razumevanje, što je od velikog značaja za naš kraj i državu.
 
- Prema postojećim kriterijumima, na primer, ne bismo mogli da zadržimo osnovne škole u Vlasu i Korbevcu zbog premalog broja đaka.
 
Međutim, ministarstvo je usvojilo naš argument da se radi o geografski i strateški specifičnom području i da bi, u slučaju zatvaranja matične škole,  deca iz Vlasa morala da putuju više od 20 kilometara do prve sledeće obrazovne ustanove – navodi Jovićeva.
 
Većnica ukazuje i da ova odluka nije vremenski oročena i da važi do daljeg.
 
Ulaganjem u obrazovanje, ulažemo našu budućnost, a ulaganjem u seoske škole obezbeđujemo ostanak i opstanak mladih na selu, kaže ona i dodaje da lokalna samouprava ulaže znatna sredstva u rekonstrukciju starih seoskih školskih zgrada.
 
U poslednjih godinu dana, renovirana je zgrada isturenog odeljenja „Dositejeve“ škole u Mečkovcu, a sanirane su fasade u školama u Buštranju i Milanovu.
 
U OŠ „Bora Stanković“ u Tibuždu su sanirani toaleti i mokri čvor, a u Vrtogošu zamenjena grejna mreža, podseća gradska većnica i najavljuje dalja ulaganje u seoske škole
 
- Radovi na sanaciji krova škole u Moštanici su pri kraju, a već se planiraju radovi na zameni stolarije u Neradovcu, Buštranju i Tibuždu – najavljuje Zorica Jović.
 
Na teritoriji Vranja je 12 javnih osnovnih škola, od kojih neke imaju i isturena odeljenja u seoskim područjima.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: