Vranje: Bitka protiv UKIDANJA ŠKOLA

Lokalne vesti - Sreda 16.01.2019 - 10:45

Gradsko veće usvojilo je nacrt odluke o mreži javnih osnovnih škola, kojom se utvrđuje broj i prostorni plan obrazovnih ustanova na teritoriji grada Vranja.

Škola u Vlasu ima sve manje đaka FOTO: S. Tasić/OK Radio Škola u Vlasu ima sve manje đaka FOTO: S. Tasić/OK Radio
Radi se o odgovoru na uredbu Vlade Republike Srbije iz marta prošle godine po kojoj su sve lokalne samouprave dužne da u roku od godinu dana dostave odluku o mreži javnih osnovnih škola na svojoj teritoriji.
 
Prema rečima gradske većnice za obrazovanje Zorice Jović, u nacrtu ove odluke Gradsko veće predlaže da se zadrži postojeće stanje i sačuvaju sve osnovne škole, zajedno sa isturenim odeljenjima.
 
- Ovo je važno zbog strateške pozicije Vranja u Srbiji i mi smo u pratećem elaboratu detaljno obrazložili zašto Grad treba da zadrži postojeći broj škola – ukazuje većnica.
 
Na teritoriji Vranja je 12 javnih osnovnih škola, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“, Muzička škola za osnovno i srednje obrazovanje "Stevan Mokranjac" i Osnovna škola za obrazovanje odraslih.
 
Osnovna škola „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji i neke seoske škole imaju i svoja isturena odeljenja.
 
Uredbom Vlade Srbije definisani su kriterijumi za utvrđivanje broja osnovnih škola na teritoriji lokalne samouprave, prema kojima javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja.
 
Držeći se doslovno ovih kriterijuma, Vranje bi moglo da ostane bez neke od škola na svojoj teritoriji.
 
- Pored ovih brojčanih, mi smo se vodili i kriterijumima da se mora obezbediti obrazovanje dece optimalnim korišćenjem raspoloživih resursa, kao i poštovanje prava na osnovno obrazovanje i vaspitanje svih učenika bez diskriminacije i segregacije po bilo kom osnovu, uz uvažavanje svih lokalnih specifičnosti.
 
Na primer, u školi u Vlasu ima manje od 480 učenika, ali je to ustanova u brdsko-planinskom predelu, a najbliža njoj je tek O.Š. „Dositej Obradović“ u Vranju, tako da sve to treba imati u vidu prilikom donošenja odluke – objašnjava Jovićeva.
 
Ovu odluku Gradskog veća treba da odobre odbornici gradske skupštine, a nakon usvajanja, biće prosleđena Ministarstvu prosvete.
 
- Moje mišljenje je da je analiza u elaboratu urađena na odličan način i nadam se da će, uzevši sve u obzir, ministarstvo uvažiti naše obrazloženje i prihvatiti odluku o zadržavanju mreže svih škola – kaže Zorica Jović.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: