Mobilni osvaja i groblje!

Lokalne vesti - Petak 02.05.2014 - 11:31

Na Šapranačkom groblju u Vranju majstori u uniformama jedne velike kompanije ovih dana nešto mere i štemuju, pa nenadani gosti remete večni mir „žitelja“ ovog tihog i tužnog mesta.

Šapranačka crkva Šapranačka crkva

Tik uz crkvu Svete Petke i zvonik, uskoro će se ka nebu vinuti bazna stanica jednog od tri mobilna operatera koji posluju u Srbiji.

Prema rečima sagovornika „Vranjskih“ bliskog Eparhiji vranjskoj, radovi na izgradnji „Telenorove“ bazne stanice počeli su bez odobrenja Crkvenog odbora Šapranačke crkvene opštine, koji je jedini vlastan da o ovakvim stvarima odlučuje.

- Vladika se, prema mojim saznanjima, pošto dobro zna da se niko normalan sa tim ne bi složio, direktno pogodio sa ljudima iz „Telenora“, verovatno im rekavši da neće biti problema oko odluke Crkvenog odbora.

Jer, bez vladikinog odobrenja ovi sigurno ne bi smeli da krenu sa radovima – objašnjava naš sagovornik odlično upućen u crkvena zbivanja.

Drugi sagovornik „Vranjskih“, koji redovno obilazi večnu kuću svog oca, ne krije uznemirenje.

- Nekoliko dana dolaze ljudi u uniformama tog operatera i nešto premeravaju. Posle sam čuo da tu planiraju da podignu baznu stanicu – kaže ovaj sagovornik.

I zaista, na mestu gde je nekada bila lipa, sada stoji samo ogroman panj, prečnika oko jednog metra, a čitav prostor oko njega raščićen je i omeđen nekakvim kočićima.

Setićemo se na ovom mestu da su mobilni operateri i ranije pokušavali da u Šaprancu, samo van groblja, u naseljenom delu oko stadiona, postave baznu stanicu, u čemu su ih sprečili meštani uplašeni zračenja.

Dobrivoje Ilić, predsednik Crkvenog odbora šapranačke crkvene opštine, potvrđuje za „Vranjske“ da postoji zahtev „Telenora“ da unutar groblja podigne baznu stanicu, ali da Odbor o tome još nije raspravljao.

- Razgovarali smo o tome da bazna stanica bude pored zvonare, ali da najpre „Telenor“ pribavi sve potrebne dozvole.

Planiramo da posle Đurđevdana održimo sastanak Odbora, na kome ćemo razgovarati o davanju saglasnosti – kaže Ilić, inače radnik gradske Direkcije za razvoj i izgradnju.

Međutim, obzirom da su pripremni radovi kod crkve već počeli, nameće se logično pitanje: da se, možda, kojim slučajem Njegova Smernost već nije dogovorila sa predstavnicima velike norveške kompanije.

- Ne znam – iskren je Ilić.

- Ovo je – nastavlja on – škakljivo pitanje. Na jednoj strani, eparhiji je važan svaki prihod, a na drugoj imamo osećanja vernika i članova porodica pokojnika.

Širom Srbije je, prema podacima RATEL-a (Republička direkcija za elektronske komunikacije), na kraju 2012. godine bilo postavljeno 8.465 baznih stanica sva tri mobilna operatera, i sva je verovatnoća da ih danas ima više.

Prema rečima stručnjaka, bazne stanice svojim radom ne zagađuju životnu sredinu, ali se kao i drugi radio i TV uređaji, smatraju izvorima nejonizujuće radijacije.

Zbog toga se bazne stanice postavljaju na krovovima visokih zgrada, ili na visokim stubovima, tako da je nemoguće naći se u pravcu maksimuma zračenja antene.

Usotalom, Srbija, zemlja koja ima više korisnika mobilnih telefona (oko 12 miliona) nego stanovnika, puna je i baznih stanica.

Postoji, dakle, drugi „problem“, osim naravno etičkog.

Sagovornik „Vranjskih“ koji se dugo bavi poslom oko postavljanja i održavanja baznih stanica, kaže da zakon propisuje da parcela na kojoj se ona postavlja mora da bude površine 100 kvadratnih metara.

Druga, svakako najbitnija stvar je što mobilni operateri izdašno plaćaju rentijeru zemljišta.

- Operater plaća mesečni zakup između 300 i 400 evra mesečno, u slučaju kada se rentira samo zemljište.

Međutim, postoji mogućnost i da vlasnik parcele sam investira u baznu stanicu, i tada je renta mnogo veća – 1.200 evra mesečno – kaže naš sagovornik.

On objašnjava da se radi o skupoj, ali brzo isplativoj investiciji.

- Radi se o konstrukciji visokoj 40 metara, za čije je podizanje potrebno 20 kubnih metara betona (temelj) i 15 tona gvožđa. Sve, sa opremom, košta 40.000 evra.

Operateri daju mogućnost da vlasnik zemljišta, na mestu koje oni odrede, sve to finansira i tada je mesečni zakup 1.200 evra, uz obavezu servisiranja i održavanja, ali su tu troškovi beznačajni.

U oba slučaja ugovor se sklapa na deset godina, sa mogućnošću proširenja, tako da se radi o dobrom poslu – otkriva sagovornik „Vranjskih“, koji je desetak godina u ovom biznisu.

U slučaju prve varijante, neko bi (Šapranačka crkvena opština, Eparhija ili neko treći) za deset godina rentiranja zemljišta na groblju zaradio 40.000 evra.

Ukoliko bi taj „neko“ iskeširao onih 40.000 evra za baznu stanicu, za deset godina bio bi dobar 100.000 evra.
 

VRANJSKE, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: