Moj Pule i ja

Lokalne vesti - Sreda 19.09.2012 - 08:42

Srba Nikolić (75) iz Mečkovca već decenijama kao prevozno sredstvo koristi magare po imenu Pule (29), koje je, kaže, on lično krstio.

Nikolić i Pule Nikolić i Pule
Srba svakog dana iz Mečkovca dolazi u Vranje kako bi prodao mleko ljudima sa kojima godinama sarađuje. 
 
– Svakog dana, i leti i zimi, od kuće krećem u osam sati i putujem do Vranja oko sat vremena. Puleta vežem ispred neke kuće i on me sačeka dok ne rasprodam naručeno mleko. Oko 10 sati krećemo nazad za Mečkovac, s tim što nam je put iz Vranja do kuće mnogo opušteniji jer smo bez tereta - kaže deda Srba. 
 
On napominje da mu je ovo prvo magare u životu, ali i da do sada nije imao potrebu da ga menja. 
 
– Pule mi odrađuje pola posla. Pored toga što mi svakog dana nosi mleko, pomaže mi i oko prenošenja tovara nakon berbe voća i povrća. Testirao sam ga i siguran sam da može da ponese do 60 kilograma tereta na svojim leđima. S obzirom da ima 29 godina, nisam hteo iznad te težine da ga opterećujem - priča Nikolić.
 
Što se ishrane tiče, Srba kaže da Pule nije zahtevan i da jede samo seno. 
 
- Trudim se da bude uvek čist i istimaren, jer ipak sa njim putujem do grada. Smatram ga članom porodice, jer ćemo još malo proslaviti njegov 30. rođendan. 
 
To nije malo, pa s toga zaslužuje i da malo više pažnje poklanjam njemu. Ne sećam se da mi je ikada do sada napravio bilo koji problem i zbog toga s vremena na vreme dobije i po koju jabuku ili šargarepu - kroz osmeh kaže Srba i dodaje da ga Pule mesečno ne košta ništa. 
 
– Leti pase travu, dok zimi dobija seno koje ja ne plaćam. Kud ćete jeftiniji prevoz?  
Zna ponekad da promeni raspoloženje i da samo ćuti, ali zna i da bude veoma glasan. Čovek ispred čije kuće ga vezujem dok raznosim mleko ponekad mi kaže da je Pule bio nemiran, ali nikada nije pokušao da se odveže ili da napravi bilo koju štetu. 
 

Siguran sam da me nikada neće izneveriti i da i po suncu, kiši i snegu mogu da računam na obezbeđen prevoz koji mi je do sada preneo na desetine tona raznog tovara bez problema – završava priču gazda Srba.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: