MORBILE se šire, novo žarište EPIDEMIJE

Lokalne vesti - Utorak 15.05.2018 - 10:10

Iako na celokupnoj teritoriji Srbije epidemija morbila jenjava, u Pčinjskom okrugu se zaraza širi i na oblasti koje do sada nisu bile pogođene, potvrđeno je OK Radiju u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje.

Jedino u Pčinjskom okrugu male boginje se šire FOTO: Getty Images Jedino u Pčinjskom okrugu male boginje se šire FOTO: Getty Images
U petak je proglašena epidemija u opštini Trgovište, nakon što je laboratorijski potvrđeno oboljevanje morbilama u dva slučaja.
 
Trenutno, epidemije nema jedino u Bosilegradu, gde je registrovano samo jedno oboljevanje.
 
U Trgovištu, gde se zaraza prenela iz Vranja, ukupno je 12 obolelih, tri slučaja su međusobno povezana, a među obolelima je i jedan radnik tamošnjeg Doma zdravlja, kaže za OK Radio epidemiolog ZZJZ, dr Slađan Stanković.
 
- Svuda u Srbiji dolazi do stagnacije broja obolelih, osim u Pčinjskom okrugu, gde se zaraza i dalje širi.
 
Kod nas je „špic“ epidemije bio u martu, zatim je u aprilu došlo do nekog mirovanja, da bi u maju ponovo broj obolelih počeo da raste – kaže dr Stanković.
 
Pčinjski okrug je i dalje među vodećim u Srbiji po broju obolelih od morbila, sa blizu 600 slučajeva od početka epidemije.
 
Prema rečima dr Slađana Stankovića, preduzete su mere na suzbijanju širenja zaraze na teritoriji opštine Trgovište
 
Svi radnici Doma zdravlja su upoznati sa procedurama prilikom otkrivanja sumnjivih slučajeva koji se upućuju na infektologe.
 
ZZJZ sve uzorke pacijenata za koje se sumnja da imaju morbile šalju na laboratorijsko ispitivanje.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", od pоčеtка epidemije, nа tеritоriјi Srbiје, uкljučuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаnа su uкupnо 5.044 slučаја mаlih bоginjа, оd којih је 2.621 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеn u Institutu „Tоrlаk“. 
 
Uкupаn brој rеgistrоvаnih smrtnih ishоdа zbоg коmpliкаciја uzrокоvаnih mаlim bоginjаmа iznоsi 15.
 
Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 71 gоdinu. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа.
 
Vеćinа оbоlеlih оsоbа (95%) је nеvакcinisаnа, nеpоtpunо vакcinisаnа ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: