Muzej, a ne kafana: Vranje traži HAREMLUK nazad od Republike

Lokalne vesti - Utorak 28.05.2019 - 09:58

Gradsko veće Vranja će Vladi Srbije uputiti predlog da prenese prava javne svojine zgrade Haremluka sa republičkog na lokalni nivo.

Da Haremluk ponovo oživi FOTO:D.Ristić/OK Radio Da Haremluk ponovo oživi FOTO:D.Ristić/OK Radio
Gradsko veće je usvojilo ovu inicijativu koju je pokrenuo gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, kaže gradska većnica Zorica Jović.
 
- Gradonačelnik Milenković je ostvario dobre konekcije sa republičkim organima, gde je njegova inicijativa naišla na pozitivan prijem.
 
Oni su se složili da Haremluk treba da bude objekat namenjen muzejskim sadržajima i odvijanju kuturnih događaja, a ne kao do sada, da u njemu bude restoran – navodi većnica i dodaje da se nadaju brzom pozitivnom odgovoru.
 
Haremluk je, inače, zatvoren od zimus, a njime su od leta 2017. godine gazdovali privatni zakupci koji su u zgradi vodili restoran.
 
Ovaj zakup ugovoren je nakon nekoliko javnih konkursa republičke Direkcije za imovinu koja je imala pravo upravljanja nad ovim objektom.
 
Pre toga, zgrada Haremluka je godinama bila napuštena i prepuštena beskućnicima i zubu vremena i o njegovom održavanju, iako je pod zaštitom države, nije brinuo niko.
 
Lokana samouprava je izgubila nadležnost, a javni pozivi za zakup su redovno propadali zbog visoke cene zakupa koja je najpre iznosila oko 4.000 evra mesečno, da bi kasnije bila prepolovljena.
 
Ispostavilo se da je i to previsoka cena za komercijalno poslovanje, pa je Haremluk ponovo mesecima pod katancem.
 
Ovaj istorijski objekat je dvadesetak godina funkcionisao kao prostor renomiranog poslovnog restorana vranjskog „Simpa“
 
Nakon raskida ovog ugovora, a prema odredbama Zakona o javnoj svojini, Haremluk je pripao Republici i dat je na upravljanje Direkciji za imovinu koja ga je namenila za komercijalno korišćenje u sektoru ugostiteljstva.
 
Upućeni kažu da je zakonski moguće da ovaj objekat bude ustupljen gradu Vranju radi obavljanja poslova iz nadležnosti lokalne samouprave, a ne za komercijalne poslove.
 
To znači da Grad neće moći da u Haremluku otvori restoran, ali će moći da ga koristi kao muzejski prostor i lokaciju za odvijanje kulturnih programa.
 
Ova inicijativa koju je usvojilo Gradsko veće biće prosleđena odbornicima gradskog parlamenta na razmatranje i usvajanje pre nego što bude upućena Vladi Srbije
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: