Nagrada za Biljanu na konkursu Moderna ćirilica FOTO

Lokalne vesti - Četvrtak 29.07.2021 - 12:12

Biljana Stanković, grafički dizajner iz Vranja, dobitnica je nagrade na međunarodnom konkursu "Moderna ćirilica", raspisanom u Rusiji.

Biljana Stanković FOTO: Privatna arhiva Biljana Stanković FOTO: Privatna arhiva
Vranjanka, inače docent na odseku za grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu, našla se u prestižnom društvu dizajnera čiji radovi, po oceni stručnog žirija, predstavljaju budućnost čirilice na globalnom nivou. 
 
Biljanin rad je visoko ocenjen od strane žirija kao autentična verzija pisanih ćiriličnih slova, među više od 200 konkurentskih radova iz celog sveta.
 
- Nagrada znači jer pokazuje da to pismo vredi i da naši dizajneri imaju šta da kažu na globalnom nivou
 
Meni lično, to je podstrek da nastavim da radim, već imam nove ideje i one će biti takođe bazirane na rukopisnim oblicima, jer je kaligrafija moja velika ljubav - kaže Biljana.
 
Njen rad, nazvan "minea" zapravo je porodica fontova različitih debljina ispisa i već je u Srbiji nagrađen na konkursu za grafički dizajn "Grifon", pre mesec dana. 
 
Biljana Stanković dodaje da kod nas ćirilica nije adekvatno zastupljena u fontovima i da je to jedan od motiva za dalje istraživanje. 
 
"Moderna ćirilica 2021" međunarodno je takmičenje u dizajnu koje se periodično održava još od 1999. godine. 
 
Cilj takmičenja je da se dobije što objektivniju predstava o trenutnom stanju ćirilice i pronalaženje najboljih primera njenog razvoja
 
Pobednički radovi će biti objavljeni u katalogu i na putujućoj izložbi, a biće nagrađeni počasnim diplomama i najnovijim verzijama aplikacija za grafički dizajn.

Foto Galerija

"Minea" Biljane Stanković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Dejjan
29.07.2021. , 18:29
Bravo docimerka