Najavljen bojkot nastave na bugarskom

Lokalne vesti - Četvrtak 13.09.2012 - 08:51

U O.Š. „Georgi Dimitrov“ iz Bosilegrada roditelji učenika koji nastavu u celini pohadjaju na bugarskom jeziku od 17. septembra neće dozvoliti deci odlazak u školu ukoliko nadležni hitno ne reše pitanje njihovih udzbenika na maternjem jeziku.

Centar Bosilegrada Centar Bosilegrada
Ovo je zaključak sa zajedničkog vanrednog roditeljskog sastanka svih odeljenja ove škole u kojima se nastava odvija na bugarskom jeziku, kome je, pored roditelja, razrednih starešina i predmetnih nastavnika, prisustvovao i direktor škole Metodi Čipov.
 
- Mi tražimo hitan sastanak sa ministrom prosvete, na kome ćemo detaljno izložiti sve probleme sa kojima se godinama u nastavi susreću učenici, ali i mi njihovi roditelji - kaže za Aleksandar Dimitrov, jedan od organizatora ove inicijative.
 
Izmedju ostalih, zaključke sa sastanka su potpisali roditelji Vojislav Božilov, Mimoza Rizova i Gošo Andonov koji u glas traže hitne sastanke i sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim i predsednikom Nacionalnog saveta Bugara Zoranom Petrovim.
 
- Pitanje udžbenika za nastavu na bugarskom jeziku ne rešava se godina. Za takav neodgovoran, čak aljkav odnos, pored državnih zvaničnika, krivicu moraju da snose i predsednik Nacionalnog saveta i predsednik opštine - kaže Vojislav Božilov.
 
Učesnici vanrednog roditeljskog sastanka veliku odgovornost su prebacili i na direktora škole Metodi Čipova, koji se, kako su rekli, prema ovom velikom problemu učenika i nastavnika, odnosio vrlo olako.
 
- Problem ovih udžbenika nije od juče. On se provlači godinama zbog naše tolerantnosti, jer smatramo da u ovoj državi mora da se zna čija su briga školski udžbenici na jezicima nacionalnioh manjina. Ljude je izdalo strpljenje i ja sam siguran da mnogi od njih posle 17. septembra neće deci dozvoliti da pohadjaju nastavu - kaže Ivan Nikolov iz Kulturno informativnog centra (KIC) Bugara u Bosilegradu. 
 

Zapisnik sa zaključcima i potpisima prisutnih roditelja, organizatori su prosledili na više od 30 adresa nadležnih državnih institucija u Srbiji i Bugarskoj, Evropskoj komisiji i medijima u obe zemlje. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: