Napeto o budžetu na Skupštini

Lokalne vesti - Utorak 17.12.2013 - 12:15

Osamnaesta sednica Skupštine Vranja počela je u utorak razmatranjem predloga odluke o lokalnom budžetu za narednu godinu.

sednica Skupstine sednica Skupstine

Sednica se za sada održava bez ikakvih problema, a dnevni red usvojen je bez odbornika URS-a, koji su od početka glasali protiv planiranih tačaka.

 

Na osamnaestoj sednici usvojena je i dopuna dnevnog reda predlozima gradonačelnika za razrešenje članice Gradskog veća zadužene za ekologiju Nele Cvetković i imenovanje vršioca dužnosti direktora „Novog doma". 

 

Više od dva sata od početka sednice, odbornici raspravljaju o prvoj tački koja se odnosi na usvajanje lokalnog budžeta za narednu godinu. Kritike na predlog iznose uglavnom odbornici opozicionog DS-a.

 

– Opšti je utisak da se radi o budžetu gde nismo hteli ništa da uštedimo, odnosno zadržali smo sve one rashode u smislu zaposlenih i u smislu trošenja sredstava na neprofitne aktivnosti.

 

Uštede se uglavnom odnose na projektni deo koji bi zapravo trebao da dovede do poboljšanja života u Vranju i povećanje broja zaposlenih.

 

Država uvodi najveće restriktivne mere štednje, dok se u našem nacrtu budžeta uopšte ne vide koje su to mere štednje za narednu godinu – rekao je za govornicom šef odborničke grupe demokrata Miroslav Nešić.

 

Članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Nela Cvetković (URS) rekla je da je odbornička grupa Ujedinjenih regiona Srbije učestvovala u kreiranju budžeta za narednu godinu, ali da sugestije i predlozi URS-a nisu prihvaćeni.

 

– U budžetu je planirano 10 miliona za zdravstvo, a od toga će pet miliona biti utrošeno za vantelesnu oplodnju. Smatramo da je pet miliona malo za primarnu zdravstvenu zaštitu, s obzirom da se Dom zdravlja izdvaja od bolnice i da će biti pod ingerencijom grada.

 

Takođe, napraviću malo poređenje vezano za novac planiran za komunalno preduzeće i gradsku čistoću.

 

Dakle, gradsko zelenilo i gradska čistoća vranjskog „Komrada“ koje imaju 55 zaposlenih dobiće 21 milion dinara, dok će Skijalište „Besna Kobila“ sa 20 radnika dobiti 39 miliona.
 

Nemoj posle da se pitamo zašto nam grad nije čist i zašto nema dovoljno zelenih površina – rekla je Cvetkovićeva.

 

Inače, na sednici će biti razmatrano ukupno 12 tačaka dnevnog reda.

 

Pored predloga budžeta za narednu godinu, očekuje se da veliku diskusiju odbornika otvori i tačka koja se odnosi na preuzimanje osnivačkih prava nad Domom zdravlja u Vranju.

 

Aleksandar Aca Stojković    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: