NASILJE nad ženama – koja je tvoja MERA?

Lokalne vesti - Četvrtak 08.03.2018 - 11:49

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, aktivistkinje SOS telefona Vranje su na gradskom šetalištu organizovale uličnu akciju “Nasilje nad ženama – koja je tvoja mera?“.

Ne postoji veće ili manje nasilje FOTO: D. Ristić/OK Radio Ne postoji veće ili manje nasilje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Akcija je organizovana u saradnji sa „SOS Kutkom za devojke“ koji je počeo sa radom u januaru ove godine.

Cilj akcije je da se u kontaktu sa građankama i građanima ukaže da ne postoji manje ili veće nasilje, već da nasilje ima samo drugačiji oblik i intenzitet, kaže Sanja Petrov, koordinatorka Kutka za devojke.

- Vranjancima i Vranjankama smo dali papiriće sa tvrdnjama ili karakterističnim postupcima i zatražili da ih rangiraju u skladu sa svojim poimanjem nasilja.

Suština je da ne postoji manje ili veće nasilje, a da je prepoznavanje svih oblika nasilja prvi korak zaštite
– kaže Sanja za OK Radio.

Vršnjačke edukatorke “SOS Kutka za devojke” su do sada sprovele radionice u srednjim školama u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici.

- Sa devojkama koje su uzrastu kada se zasnivaju partnerski odnosi smo govorili o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati i sprečiti.

Uvideli smo da je veoma važno raditi na prevenciji kako bi devojke izbegavale potencijalne nasilničke odnose i na osnovu urađenih testova smo ustanovili vidan pomak u njihovim stavovima
– kaže Sanja Petrov.

SOS telefon Vranje je tokom 2017. godine registrovao 215 poziva, a 171 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, partnerskim odnosima ili zbog diskriminacije u porodici i društvu.

Svake godine beleži se nedopustiv broj ubijenih žena u porodici i partnerskim odnosima, a samo u Pčinjskom okrugu tokom prošle godine tri žene su ubijene od strane partnera, člana porodice ili bivšeg partnera.
 
Od početka godine, u Pčinjskom okrugu je jedna žena je izgubila život u porodičnom nasilju, a u celoj Srbiji je smrtno stradalo čak devet žena.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: