NASILJE U PORODICI svakodnevna pojava

Lokalne vesti - Utorak 12.12.2017 - 09:47

U perodu od januara do novembra ove godine evidentirano je 136 krivičnih dela nasilje u porodici, na području koje pokriva Policijska uprava Vranje.

Inspektor Zoran Dimić. Foto: S.Tasić/OK Radio Inspektor Zoran Dimić. Foto: S.Tasić/OK Radio

U istom periodu prošle godine zabeleženo je 157 slučajeva.

U okviru svetske globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, MUP Srbije sprovodi kampanju „Stop porodičnom nasilju“.

Zoran Dimić, inspektor PU Vranje, ukazuje da policija ima veoma značajnu ulogu u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, kao i ključnu ulogu u sistemu multisektorske zaštite u primeni  Zakona o sprečavanju  nasilja u porodici.

- Delovanje policije od primarnog je značaja za dalje delovanje i intervenciju drugih organa i sistemu institucionalne zaštite.

Podaci govore da imamo smanjenje ukupnog broja krivičnog dela nasilje u porodici.

Od 1. juna ove godine i primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nadležni policijski službeni su izrekli ukupno 262 hitne mere, od toga 109 mera privremenog udaljenja učionioca iz stana i 153 privremenih mera zabrana učinocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj
- navodi Dimić.

Kada je reč o novinama koje donosi pomenuti zakon on ima nekoliko funkcija, a jedna od njih je i preventivna, koja je najznačajnija.

Cilj zakona je da spreči porodično nasilje, a u koliko do nasilja dođe, njegova uloga je da zaštiti žrtve i pruži podršku.

Zakon ne predviđa gde se udaljavaju nasilnici, a ni jedan institucija nije dužna da obezbedi smeštaj nasilniku.

Zakon takođe predviđa i obaveznu saradnju svih organa , policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, tako i drugih ustanova, kao što su vaspitne i zdravstvene.

- Policijska uprava u Vranju je oformila tim koji je sastavljen od policijskih službenika koji su završili obuku za postupanje u  slučajevima sprečavanja porodičnog nasilja i pružanja zaštite žrtvama nasilja, što je predviđeno zakonom.

Zakon je u velikoj meri ohrabrio i osnažio žrtve  da prijavljuju nasilje.

O ovom problemu  se sada mnogo više priča, stiže veći broj prijava.

Savetujemo da se o nasilju ne ćuti, da se nasilje prijavljuje, da se rešava problem
- navodi Dimić.

Podaci policije pokazuju da su žene najčešće žrtve nasilja, starija lica, ali takođe i roditelji koji trpe nasilje od strane dece.

Među žrtvama ima i muškaraca koji trpe nasilje od strane žena.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: