Naučno o Balkanskim ratovima

Lokalne vesti - Ponedeljak 04.06.2012 - 10:07

Dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta iz Niša, rekao je na naučnom skupu u manastiru Prohor Pčinjski da je zadatak ne samo naučne javnosti da se rasvetle Balkanski ratovi i vreme od 100 godina koje je od tada proteklo.

Zebrnjak - spomen kosturnica iz Prvog balkanskog rata Zebrnjak - spomen kosturnica iz Prvog balkanskog rata

- Naša je osnovna namera bila da ovim naučnim skupom iz istorijskog i književno-istorijskog aspekta rasvetlimo vreme Balkanskih ratova, da odgovorimo kako su i zašto vodjeni, koji su im rezultati i šta nam je potom donelo vreme od 100 godina - rekao je Maksimović na skupu.

On je, govoreći pred stotinak učesnika naučnog skupa,istakao da je na žalost vreme pokazalo da je istorijski gledano, anuliran dobar deo rezultata Balkanskih ratova.

Dr Stana Smiljković, dekan Učiteljskog fakulteta u Vranju, koji je bio suorganizator skupa, podsetila je prisutne učesnike da se na ovim prostorima žrtve i nepravde nikada ne zaboravljaju.

- Mi ovim skupom rasvetljavamo neke činjenice koje su samo naizgled zaboravljene. Mi medjutim znamo da se na ovim prostorima žrtve i nepravde nikada ne zaboravljaju - istakla je dr Smiljković.

Naučni skup „Balkanski ratovi 1912/1913. - društveni i civilizacijski smisao“ u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, organizovao je Filozofski fakultet iz Niša uz pomoć i podršku Učiteljskog fakulteta iz Vranja i Pravoslavne eparhije vranjske.

Radove i saopštenja naučnog skupa povodom 100 godina od Balkanskih ratova organizatori će štampati u zborniku radova.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: