Ne plaćajte doplatnu za parkiranje, nezakonita je!

Lokalne vesti - Sreda 22.01.2014 - 12:06

Zaštitnica građana u Vranju Maja Mitić, doplatne karte za neplaćeni parking koje izdaje Direkcija za izgradnju, ocenila je kao neustavne.

Ilustracija Ilustracija

U svom obrazloženju na četiri strane, Mitićeva je podsetila na odluku sa 38. sednice Ustavnog suda da je naplata doplatne karte za parkiranje protiv Zakona o komunalnim delatnostima.

Ona je istakla da je vozač parkiranjem stupio u obligacioni odnos sa Direkcijom za izgradnju koja upravlja praking prostorima.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima Direkcija u ovom slučaju ima pravo samo na naplatu propisanog iznosa naknade parkiranja za sat vremena, sa zateznom kamatom na sledeći sat ukoliko plaćanje nije obavljeno.

– Ne može se odlukom Skupštine grada ili javnog preduzeća o visini doplatne karte kršiti Zakon o obligacionim odnosima, s obzirom da doplatna karta nema karakter prekršaja i ne ulazi u budžet Republike, već odlazi na račun Direkcije.

Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja, niti je moguće po drugim opštim zakonskim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj – kaže Mitićeva.

Ona dodaje da Direkcija po zakonu jedino može od vozača da naplati vreme za koje je vozilo stajalo na parking prostoru po utvrđenom cenovniku, ali ukoliko je kontrolor prethodno tačno utvrdio vreme mirovanja automobila na parkingu.

– Postojeća taksa za neplaćanje parkinga se mora ukinuti izmenom Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Odluke o javnim parkiralištima grada Vranja.

Takođe, članom 25 Odluke o javnim parkiralištima predviđena je mogućnost izricanja novčane kazne za prekršaj, pored doplatne karte, što je apsolutno ustavopravno neprihvatljivo.

Dakle, pod hitno izmeniti Odluku o javnim parkiralištima grada vranja i uskladiti je sa Ustavom i važećim zakonima – izričita je zaštitnica građana.

Inače, po Odluci o javnim parkiralištima, vozaču koji ne plati parking za svoje vozilo Direkcija kuca doplatnu kartu u visini od 1.000 dinara.

Da apsurd bude veći, u istoj Odluci piše da kontrolor uručuje doplatnu kartu vozaču, ali da je može i pričvrstiti na vozilu ukoliko vozač nije tu.

Nestanak karte sa automobila, bilo da je neko od prolaznika bacio ili u slučaju da je vetar oduvao, ne odlaže plaćanje kazne koje mora da se izvrši najkasnije u roku od osam dana.

Međutim, tu se bahatost nadležnih ne završava, pa pored dve zone parkiranja u gradu neko se dosetio da posebno i skoro duplo tarifira takozvanu „ekstra“ zonu, koja možda podrazumeva parkiranje na šetalištu ili možda ispred ulaza u Direkciju, s obzirom da se centar grada oko Crkve tarifira kao prva zona.

Po važećem cenovniku Direkcije, za sat vremena parkiranja u prvoj zoni vozač treba da plati 35 dinara, za drugu pet dinara manje, dok za „ekstra“ zonu treba da izdvoji čak 50 dinara za sat vremena.

Drugi sat košta 60 dinara u „ekstri“. Interesantno je i to da je na dnevnom nivou cena za „ekstra“ zonu čak četiri puta veća od one koja važi za parkiranje u širem delu grada.

I na kraju poređenja radi, u Beogradu cena parkiranja u trećoj zoni košta 41 dinar, drugoj 48, a u prvoj zoni 56 dinara za sat vremena.

Još uvek se njihovi stručnjaci nisu setili da uvedu „ekstra“ zonu koju bi upoređujući sa sistemom naplate u Vranju, naplaćivali negde oko 100 dinara za sat vremena.

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: