Nepismenost i dalje hara

Lokalne vesti - Sreda 12.09.2012 - 11:57

Svaki četvrti građanin Pčinjskog okruga funkcionalno je nepismen. Statistika pokazuje da jug Srbije prednjači po broju onih koji ne znaju da se potpišu, u odnosu na ostali deo zemlje.

Ilustracija Ilustracija
Dušan Aritonović, sekretar vranjske Škole za obrazovanje odraslih,  objašnjava da nepismenih ima više u seoskim nego u gradskim sredinama. 
 
U ovoj školi je prema njegovim rečima u toku realizacija projekta „Druga šansa“, gde čak 75 polaznika stiče osnovna znanja iz pismenosti.
 
- Radi se o licima sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja iz Pčinjskog okruga koja su starija od petnaest godina – kaže Aritonović, napominjući da će oni pored redovne osnovne škole završiti i stručnu obuku za jedno od 50 deficitarnih zanimanja.
 
Osim vranjske Škole za obrazovanje odraslih, projekat opismenjavanja odraslih realizuje i osnovna škola u selu Stubal.
 
- Među polaznicima ima onih koji uopšte nisu išli u školu, u drugom ciklusu polaznici pohađaju peti i šesti, a u trećem sedmi i osmi razred osnovnog obrazovanja – objašnjava Aritonović.  
 
Prema Aritonovićevim rečima potpuno nepismeni među polaznicima su najčešće Romi koji nisu bili uključeni u obrazovni proces, a najčešći razlog je njihova raseljenost.
 

U Srbiji je 21,9 odsto ukupnog stanovništva starijeg od petnaest godina nepismeno, pokazuju statistike.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: