Nova ekološka katastrofa kod Vranja

Lokalne vesti - Petak 01.11.2013 - 09:53

U Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja došlo je do ponovnog cvetanja modro zelenih algi, upozorava “Zelena mreža” Pčinjskog okruga.

Aleksandrovačko jezero Aleksandrovačko jezero

Kako je saopšteno iz te organizacije, situacija je ponovo alarmantna, jer se temperatura vode izjednačila sa temperaturom vazduha, što je dovelo do cvetanja algi koje mogu biti opasne po zdravlje ljudi i životinja.

– Upozoravamo ljude da ne vode stoku tamo, jer je voda otrovna, kao i ribolovce da ne pecaju u Aleksandrovačkom jezeru.

Sada je više od polovine jezera prekriveno modro zelenim algama koje su izrazito otrovne u vreme cvetanja.

Obavestili smo sve nadležne organe i inspekcije, a komunalna policija je sačinila izveštaj sa terena.

Sada je opasno i boraviti u blizini jezera, a kamoli koristiti vodu – kaže Vasilev i dodaje da u jezeru ima nešto malo riba.

Sa druge strane, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Nela Cvetković tvrdi da alge nisu procvetale, već da su se razmnožile, te da nema mesta panici.

– Obaveštena sam  od strane “Zelene mreže” da je došlo do cvetanja modro zelenih algi u Aleksandrovačkom jezeru, ali to nije tačno.

Naime, alge ne cvetaju, već se samo razmnožavaju bespolno.

To ne izaziva nikakve alergije, niti je na bilo koji drugi način opasno po stanovništvo.

S tim u vezi, nema potrebe ni za kakvim upozorenjima, jer i na samom Aleksandrovačkom jezeru postoje table koje upozoravaju na stanje vode – kaže Cvetkovićeva.

Inače, modro zelene alge prvi put su se u Aleksandrovačkom jzeru pojavile u decembru prošle godine, zbog kojih se tada dogodio veliki pomor riba.


Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: