Nove preporuke i za vakcinaciju trudnica od kovida

Lokalne vesti - Nedelja 07.03.2021 - 08:46

Došlo je do promene stava i sada je preporuka da se trudnice vakcinišu protiv korona virusa saopšteno je na onlajn seminaru Internacionalne federacije ginekologa i opstetičara (FIGO), najveće svetske organizacije ovog tipa

Foto: ArteidaMjeshtri Foto: ArteidaMjeshtri

- Mi ćemo trudnicama preneti preporuku koja je doneta na svetskom vebinaru ginekologa, a to je da se vakcinišu, na njima je da same donesu odluku - ovako je prof. dr Ana Mitrović objasnila promene koje su nastale, a koje se odnose na vakcinisanje žena koje su u drugom stanju.

Uprkos dosadašnjim preporukama da se trudnice ne vakcinišu, jer uticaj vakcina još nije dovoljno ispitan kada je ta grupa stanovništva u pitanju, nova odluka je sve zatekla.

Ono zbog čega je ova odluka iznenađujuća je to što su ispitivanja sprovedena na malom broju trudnica.

- Vakcina može da se primi u svakoj fazi trudnoće, obe doze, vakcinacija i revakcinacija.

Ali kako su studije sprovođene kratko, pa nije bilo dovoljno vremena da se uticaj ispita na velikom uozorku, u Srbiji će za sada biti praksa da prenesemo pacijentkinjama ove preporuke, ali je na ženama da same odluče, da li je žele ili ne. To je ipak lični čin - zaključila je prof. dr Mitrović.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: