"Novi dom" pred kolapsom

Lokalne vesti - Sreda 31.07.2013 - 10:55

Javno preduzeće „Novi dom“ iz Vranja je pred kolapsom zbog dugovanja koje ne može da izmiri prema Direkciji za robne rezerve, upozoravaju iz tog preduzeća.

Sentić Sentić

Direktor Saša Sentić kaže da Direkcija može da ugrozi poslovanje „Novog doma“ puštanjem menica za isporučeni mazut i da grad mora da pomogne u prevazilaženju ovog trogodišnjeg problema.

– Dug prema Direkciji za robne rezerve u iznosu od preko 108 miliona datira još iz 2010. godine i do danas je samo kamata na taj iznos plaćana.

Imali smo saznanje da je Direkcija bila na ivici da pusti menice, što bi izazvalo katastrofu u preduzeću, s obzirom da se finansiramo iz sopstvenog budžeta – kaže Sentić, dodajući da je i budžet  toplane ugrožen zbog velikog dugovanja pravnih i fizičkih lica za grejanje i ostale  usluge.

Samo građani tom preduzeću duguju više od 26 miliona dinara, dok se od pravnih lica potražuje čak oko 74 miliona dinara samo za grejanje.

– U ovom trenutku „Novi dom“ potražuje ukupno oko 118 miliona dinara, a duguje više od 204 miliona.

Po tome se može zaključiti u kakvoj je dubiozi preduzeće. Iz ove situacije ne možemo sami da se izvučemo, tako da nam je potrebna pomoć grada koji je inače i osnivač preduzeća. Imao sam više razgovora na tu temu sa gradonačelnikom i pomoć nam je obećana, pa ćemo da vidimo – kaže Sentić.

On napominje da buduća grejna sezona nije dovedena u pitanje i da će u najgorem slučaju grad preuzeti obavezu nabavke mazuta kako bi objekti u Vranju bili topli.

Poslednja isplaćena zarada u tom javnom preduzeću je za prvu polovinu majske plate.

Cena grejanja za fizička lica po metru kvadratnom je 89,48 dinara, što je, kako kažu u „Novom domu“, mnogo za građane, a neisplativo za toplanu, uzimajući u obzir da je cena mazuta 110 dinara.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: